Fokus

Policija Hongkonga optužila osam aktivista u inostranstvu za teška krivična dela, raspisana nagrada za njihovo hapšenje

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2023

-

19:46

Policija Hongkonga optužila osam aktivista u inostranstvu za teška krivična dela, raspisana nagrada za njihovo hapšenje
Policija Hong Konga/Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Policija Hongkonga optužila je danas osam aktivista u inostranstvu za ozbiljna krivična dela u oblasti nacionalne bezbednosti i ponudila nagrade za informacije koje bi mogle da dovedu do njihovog hapšenja. 

Krivična dela za koja se optužuju uključuju tajne dogovore sa strancima da se uvedu sankcije prema Hongkongu i Kini, kao i podsticanje na secesiju, preneo je Rojters.

Optuženi su aktivisti Nejtan Lo, Ana Kvok i Fin Lau, bivši poslanici Denis Kvok i Ted Hui, advokat i pravnik Kevin Jam, sindikalni aktivista Mung Siu-tat i onlajn komentator Juan Gong-ji, saopštila je policija na konferenciji za novinare. 

Policija je navela da je izdala poternice i raspisala nagrade od po 127.656 dolara za svako pojedinačno hapšenje.

Saopštila je i da će imovina optuženih biti zamrznuta gde je to moguće i upozorila javnost da ih ne podržava finansijski.

Aktivisti se nalaze u nekoliko zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Australiju, a policija je priznala da su šanse za krivično gonjenje male ukoliko optuženi ostanu u inostranstvu. 

Za njima je raspisana poternica po zakonu o nacionalnoj bezbednosti koji Peking nametnuo Hongkongu 2020. godine, nakon dugotrajnih antikineskih protesta prethodne godine. 

Ministarka inostranih poslova Australije Peni Vong izjavila je da je njena vlada duboko razočarana povodom izveštaja vlasti u Hongkongu da su izdale naloge za hapšenje "zagovornika demokratije, uključujući one u Australiji".

Nekoliko optuženih aktivista reklo je za Rojters da neće obustaviti svoje aktivnosti nakon što je raspisana poternica za njihovo hapšenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet