Fokus

Kina osudila petoro tinejdžera zbog poziva na revoluciju i nezavisnost Hongkonga

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2022

-

12:16

Kina osudila petoro tinejdžera zbog poziva na revoluciju i nezavisnost Hongkonga
Kina proslavlja Dan državnosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineski sud osudio je danas petoro tinejdzera na tri godine pritvora za mlade zbog pozivanja na oružanu revoluciju i nezavisnost Hongkonga, prenosi Rojters.

Optuženi organizovani u grupi pod nazivom Povratak hrabrosti, među kojima su i maloletnici između 15 i 18 godina, su priznali krivicu žbog pozivanje na rušenje vlasti.

Sudija Kvok Vai-kin je detaljno opisao kako su optuženi zagovarali "krvavu revoluciju" na Instagramu i Fejsbuku, nakon usvajanja sveobuhvatnog Zakona o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong koji je nametnula Kina. Kvok je podstrekavanje nazvao ozbiljnim zločinom, ali je ipak uzeo u obzir "starost i nezrelost" optuženih, pa ih je poslao u centar za obuku ili pritvor za mlade, a ne u zatvor.

"Čak i ako samo jedna osoba bude podstaknuta na pobunu, socijalna stabilnost Hongkonga i bezbednost stanovnika mogu biti ozbiljno ugroženi“, dodao je Kvok.

Tužioci su tokom procesa naglasili da je policija od optuženih zaplenila zastave, letke, vazdušne puške, municiju i pendreke.

Najmanje 22 osobe povezane sa grupom uhapšene su prošle godine. Nekoliko njih se suočava sa odvojenom optužbom za zaveru i terorizam prema Zakonu o nacionalnoj bezbednosti za Hong Kong.

Vlasti u Pekingu i Hongkongu kažu da je zakon vratio stabilnost globalnom finansijskom centru nakon masovnih antivladinih i prodemokratskih protesta 2019.

Komisija za ljudska prava Organizacije UN pozvala je da se zakon ukine, u svom izveštaju jula meseca, zbog zabrinutosti da bi njegova primena mogla da dovede do kršenja osnovnih ljudskih prava.

Komentari (0)

Svet