Fokus

Savet bezbednosti UN 18. jula prvi put o veštačkoj inteligenciji

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2023

-

23:00

Savet bezbednosti UN 18. jula prvi put o veštačkoj inteligenciji
Savet bezbedosti UN - Copyright Tanjug AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će 18. jula, prvi put u svojoj istoriji, održati sednicu o veštačkoj inteligenciji (AI), saopštila je danas stalna predstavnica Velike Britanije pri svetskoj organizaciji Barbara Vudvord.

"Tokom predsedavanja Velike Britanije, prvi put ćemo razgovarati o veštačkoj inteligenciji u Savetu bezbednosti", rekla je Vudvord, prenosi TASS.

Ona je dodala da je cilj da se podstakne diskusija o upravljanju ogromnim mogućnostima i rizicima koje veštačka inteligencija nosi sa sobom.

Sednicom će predsedavati britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli, a očekuje se da će govoriti generalni sekretar UN Antonio Gutereš i stručnjaci iz oblasti veštačke inteligencije.

Krajem maja, stručnjaci, među kojima su i čelnici straživačkih laboratorija za veštačku inteligenciju OpenAI i Google Deepmind, upozorili su da bi veštačka inteligencija mogla da dovede do izumiranja čovečanstva.

Oni su naveli da bi ublažavanje rizika od izumiranja od veštačke inteligencije trebalo da bude globalni prioritet, pored drugih društvenih rizika kao što su pandemije i nuklearni rat, iako postoje i oni koji kažu da su strahovi preterani. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet