Fokus

Borbena zona na 8.000 kilometara od ukrajinskog fronta: Oko ruske ambasade u SAD vodi se sasvim drugačija bitka

Komentari

Autor: The New York Times, Tass

05/07/2023

-

10:04

Borbena zona na 8.000 kilometara od ukrajinskog fronta: Oko ruske ambasade u SAD vodi se sasvim drugačija bitka
Borbena zona na 8.000 kilometara od ukrajinskog fronta: Oko ruske ambasade u SAD vodi se sasvim drugačija bitka - Copyright AP Photo/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Ruska ambasada u Vašingtonu, glavnom diplomatskom uporištu Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama, poprište je gotovo stalnih protesta, špijunskih igara i paradoksalne simbioze u trenutku kada se odvijaju najhladniji odnosi između SAD i Rusije u poslednjih nekoliko decenija. Hiljade kilometara udaljen od fronta u Ukrajini, kompleks ambasade je sam po sebi postao zona borbi, piše Njujork tajms.

Ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov nazvao ju je "opkoljenom tvrđavom". Nema ni sumnje da je, u okviru svojih visokih ograda sa sigurnosnim kamerama, kompleks ostrvo za sebe, sa stanovima za diplomate i njihove porodice, školom, igralištem i bazenom.

U poslednjih nekoliko godina u kompleksu ambasade radilo je oko 1.200 zaposlenih Rusa. Stejt department nije rekao koliko službenika sada boravi u njemu - brojevi osoblja u ruskoj ambasadi u Vašingtonu i američkoj ambasadi u Moskvi su trenutno osetljivo pitanje - ali je u januaru 2022. Antonov rekao da se radi o 184 diplomate i pomoćnog osoblja.

Međutim, zvaničnici Bajdenove administracije su srećni što je bar neko ostao jer, kako kažu, smatraju da je "neophodno održavati diplomatske veze i u najgorim vremenima".

"Potpuno proterivanje Rusa značilo bi i kraj američkog diplomatskog prisustva u Moskvi, koja, između ostalog, radi na pomaganju američkim građanima zatvorenim u Rusiji", navodi se.

AP Photo/Patrick Semansky

Anadolij Antonov

Antonov se iz službene rezidencije, odnosno istorijske vile nadomak Bele kuće, preselio u kompleks ambasade u kojem sada živi. On je diplomata veteran koji je godinama pregovarao o kontroli naoružanja sa svojim američkim kolegama u Ženevi. Bio je i zamenik ministra odbrane kada je Rusija anektirala Krim 2014. godine i kada je bila sankcionisana od strane Evropske unija.

Kako se često žali na svoj ograničeni kontakt sa zvaničnicima Bajdenove administracije i članovima Kongresa, "Politico" da je jednom nazvao "Usamljeni Anatolij". Neretko kritikuje i proteste i "huliganizam" ispred kapija njegove ambasade.

Svi pogledi uprti u ambasadu

Protesti se uglavnom svode na skandiranje protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i puštanja ukrajinske himne uz sirene automobila u prolazu. Kuće prekoputa kompleksa su ukrašene ukrajinskim zastavama i antiruskim parolama. Često se mogu čuti i komšije koje sa terasa uzvikuju "Slava Ukrajini" Rusima koji ulaze i izlaze iz ambasade.

Tu je i nezvanična tabla na kraju ulice u kojoj se nalazi ambasada na kojoj piše Ulica Zelenskog. Štaviše, demonstranti, među kojima se našao i ambasador Ukrajine u Vašingtonu, zasadili su suncokret, nacionalni cvet Ukrajine, duž trotoara pored ambasade, koji je navodno u toku noći uništen.

AP Photo/Jose Luis Magana

 

Međutim, ono što najviše nervira Antonova jesu napori FBI-ja da regrutuje špijune iz njegoovg kruga.

"U suštini, naša ambasada radi u neprijateljskom okruženju", rekao je Antonov prošle godine ruskoj novinskoj agenciji TASS.

"Agenti američkih bezbednosnih službi se motaju ispred ruske ambasade i dele zaposlenima brojeve CIA i FBI za direktan kontakt"

AP Photo/J. Scott Applewhite

 

FBI nije želeo da komentariše navode Antonova o agentima koji navodno dele kontakte, ali je portparol rekao da biro "traži informacije od članova bilo koje zajednice u pokušaju da se suprotstave pretnjama po nacionalnu bezbednost", prenosi Njujork tajms.

Tajanstvena kuća prekoputa ambasade

FBI takođe nije odgovorio ni na pitanje o misterioznoj kući prekoputa zgrade ambasade. Stanari se retko viđaju, a zavese su uvek spuštene, iako su svetla obično noću upaljena. Mnogi susedi spekulišu da u ovoj kući deluju agenti FBI koji nadgledaju Ruse, što je teorija koja nije potpuno odbačena s obzirom na činjenicu da je slika ove kuće zamagljena kada se traži na Google Maps.

AP Photo/Carolyn Kaster

 

Daglas London, bivši zvaničnik CIA, koji inače priča ruski jezik i autor je nedavne knjige o regrutovanju špijuna, rekao je da će biti teško, ali ne i nemoguće naći Ruse u ambaadi koji su spremni da sarađuju sa SAD.

"Ako ste ruski zvaničnik raspoređen u SAD, bili ste podvrgnuti dodatnoj kontroli. Međutim, neki od naših najboljih doušnika tokom godina bili su ruski zvaničnici u SAD koji su se dobrovoljno javljali da nam pomognu. Mislim da bi Putin trebalo da bude zabrinut za svoje Ruse ovde", rekao je London za Njujork tajms.

AP Photo/Jose Luis Magana

 

Antonov čak tvrdi da su i njega pokušali da regrutuju. U junu 2022. rekao je ruskoj državnoj televiziji da je primio pismo od Stejt departmenta u kojem ga pozivaju da "prokaže svoju zemlju i osudi postupke ruskog predsednika", navodi TASS.

Komentari (0)

Svet