Fokus

Unicef: Rekordan broj teških kršenja prava dece u sukobima tokom prošle godine

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2023

-

11:05

Unicef: Rekordan broj teških kršenja prava dece u sukobima tokom prošle godine
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U sukobima tokom prošle godine zabeležen je najveći broj teških kršenja prava dece, od 2005. godine, kada su Ujedinjene nacije počele da ih prate, saopštio je Unicef.

Kako se navodi, u 2022. godini bilo je ukupno 27.000 teških kršenja prava dece, kao što su prisilno regrutovanje, ubistva i ranjavanja, seksualno nasilje, otmice i napade na škole i bolnice.
U sukobima između Izraelaca i Palestinaca, kao i u Kongu i Somaliji, u opasnost su dovedeni najviše mladi.

Unicef je takođe izrazio zabrinutost zbog položaja mladih na Haitiju, u Nigeriji, Etiopiji, Mozambiku i Ukrajini, preneo je AP.

Zamenik izvršnog direktora Unicefa Omar Abdi rekao je pred Savetom bezbednosti UN da je počinjeno više od 27.000 teških prekršaja nad decom tokom prošle godine, u odnosu na 24.000 2021.

Profimedia

 

On je istakao da je i broj konfliktnih situacija koje izazivaju zabrinutost  takođe bio najveći - 26. Abdi je naveo da je ozbiljan sukob izbio u Sudanu gde je više od milion dece raseljeno zbog sukoba, a da je na stotine dece ubijeno i povređeno.

On je takođe rekao da Unicef očekuje povećanje broja palestinske dece koja su pogođena nedavnim eskalacijama nasilja.Vlada i strane u sukobu ne ispunjavaju svoje obaveze u zaštiti dece i u vezi sa tim potrebna je nedvosmislena akcija, rekao je Abdi.

Specijalni izaslanik UN za decu u oružanim sukobima Virdžinija Gamba rekla je Savetu bezbednosti da je 27.180 teških prekršaja u 2022. godini izvršeno nad 18.890 dece i da uključuje 8.620 ubijenih ili povređenih, 7.622 koje su regrutovale ili koristile vlade ili oružane grupe, 3.985 koja su oteta, kao i 1.165 silovanih, primoranih na brak ili seksualno ropstvo.

AP/Daniel Cole

 

UN su takođe potvrdile napade na 1.163 škole i 647 bolnica, što je povećanje od 112 odsto u odnosu na 2021. godinu, rekla je Gamba. U svom godišnjem izveštaju Savetu bezbednosti krajem prošlog meseca, generalni sekretar UN Antonio Gutereš stavio je ruske snage na godišnju crnu listu UN zemalja koje krše prava dece u sukobima zbog ubijanja dečaka i devojčica i napada na škole i bolnice u Ukrajini.

Gutereš nije stavio Izrael na crnu listu za teška kršenja prava 1.139 palestinske dece, uključujući 54 ubistva prošle godine, dodaje AP.

 

 

Komentari (0)

Svet