Fokus

U Avganistanu zabranjeni kozmetički saloni za žene: "Oblikovanje obrva, šminkanje i neke frizerske usluge protiv islama"

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2023

-

09:10

U Avganistanu zabranjeni kozmetički saloni za žene: "Oblikovanje obrva, šminkanje i neke frizerske usluge protiv islama"
U Avganistanu zabranjeni kozmetički saloni za žene: "Oblikovanje obrva, šminkanje i neke frizerske usluge protiv islama" - Copyright AP Photo/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

U Avganistanu su zabranjeni kozmetički saloni za žene jer su nudili usluge zabranjene islamom i izazivali ekonomske poteškoće porodicama mladoženja tokom svadbenih svečanosti, saopštila je talibanska vlast.

U video snimku objavljenom u četvrtak, portparol talibanskog ministarstva za vrline i borbu protiv poroka Sadik Akif Mahjer, naveo je niz salona za usluge za koje je rekao da su protiv islama, uključujući oblikovanje obrva, šminkanje i neke frizerske usluge.

Osim toga, saloni izazivaju ekonomske poteškoće za porodice mladoženja, koje su po običaju obavezne da plate usluge u salonima za mladu i njenu porodicu pred venčanje, rekao je portparol, preneo je AP. 

Zabrana dolazi nekoliko dana nakon što je vrhovni vođa talibana Hibatula Akundžada izjavio da je njegova vlada preduzela korake za poboljšanje života žena u Avganistanu. Talibanska vlast je ranije dala svim salonima u zemlji rok od mesec dana da zatvore posao i radnje.

Odluka dodatno ograničava prava i slobode avganistanskih žena i devojaka, nakon što im je prethodno zabranjeno obrazovanje, boravak u parkovima i teretanama i zapošljavanje u više oblasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet