Fokus

UN: Više od hiljadu avganistanskih civila ubijeno od dolaska talibana na vlast

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2023

-

10:22

UN: Više od hiljadu avganistanskih civila ubijeno od dolaska talibana na vlast
Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi - Copyright Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Više od hiljadu avganistanskih civila ubijeno je u bombardovanju i drugom nasilju otkako su strane snage napustile zemlju i talibani preuzeli vlast 2021. godine, navodi se u izveštaju misije UN u Avganistanu.

U periodu od 15. avgusta 2021. do maja ove godine, 1.095 civila je ubijeno, a 2.679 ranjeno, prema podacima Misije UN u Avganistanu (UNAMA), što naglašava bezbednosne izazove čak i nakon što sudecenije rata završene, prenosi Rojters.

Većina smrtnih slučajeva, nešto više od 700, uzrokovana je improvizovanim eksplozivnim napravama, uključujući samoubilačke napade na javnim mestima kao što su džamije, obrazovni centri i pijace.

Iako su se oružane borbe dramatično smanjile od kada su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine, kada se raspala vojska koju podržava NATO, bezbednosni izazovi ostaju, posebno oni koje predstavlja terorističa organizacija Islamska država, prema izveštaju.

Ta militantna grupa odgovorna je za većinu napada, navodi UNAMA, koja je takođe primetila da je smrtnost napada eskalirala uprkos manjem broju nasilnih incidenata.Talibani su saopštili da su fokusirani na bezbednost zemlje i da su poslednjih meseci izveli nekoliko napada na ćelije Islamske države. 

Nešto više od 1.700 žrtava, uključujući povređene, pripisano je eksplozivnim napadima koje je preuzela Islamska država, navodi UNAMA.

Ministarstvo spoljnih poslova pod upravom talibana saopštilo je u odgovoru UN da se Avganistan suočio sa bezbednosnim izazovima tokom višedecenijskog rata pre nego što je njegova vlada, poznata kao Islamski emirat, preuzela vlast i situacija se poboljšala.
 

Komentari (0)

Svet