Fokus

Nemačka vlada usvojila strategiju o Kini: Saradnja bez zavisnosti

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2023

-

13:03

Nemačka vlada usvojila strategiju o Kini: Saradnja bez zavisnosti
Olaf Šolc - Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada je danas usvojila dugo očekivanu strategiju prema Kini, objavio je Rojters, pozivajući se na izvore iz vlade.

Dokument je usvojen nakon višemesečnih prepirki unutar tročlane vladajuće koalicije oko toga koliko treba pooštriti stav prema toj supersili. Usvajanje strategije dolazi usled šireg pritiska na Zapadu da se smanji strateška zavisnost od Kine.

U prvoj nemačkoj Nacionalnoj strategiji o bezbednosti, koju je vlada ranije usvojila, navedeno je da je rivalstvo Nemačke sa Kinom poraslo poslednjih godina jer Peking sve više nastoji da iskoristi svoju ekonomsku moć kako bi promenio postojeći međunarodni poredak zasnovan na pravilima i potvrdio svoju regionalnu hegemoniju.

"Kina namerno koristi svoju ekonomsku moć da bi ostvarila političke ciljeve", navodi se u tom dokumentu i napominje da Peking ipak ostaje partner bez kojeg mnogi globalni izazovi i krize ne mogu da se reše.

Šolc: Nastavljamo saradnju sa Kinom, ali izbegavamo zavisnost od nje

Nemački kancelar Olaf Šolc je danas, povodom usvajanja strategije prema Kini, poručio da Berlin nastavlja da sarađuje sa Pekingom, ali da želi da izbegne zavisnost od njega.

"Nastavljamo da sarađujemo sa Kinom, ekonomski i na zaštiti klime. Kineska strategija našim odnosima daje novi okvir", napisao je Šolc na Tviteru.

Dodao je da se Nemačka uvek bavi ključnim pitanjima, kao što su ljudska prava, vladavina prava i poštena konkurencija.

"Cilj nije da prekinemo vezu. Međutim, želimo da izbegnemo zavisnost u budućnosti. Sa kineskom strategijom odgovaramo na Kinu koja se menja i zauzima ofanzivniji stav", naveo je Šolc.

On je istakao da za Nemačku i dalje važi da "Kina jeste i ostaće partner, konkurent i sistemski rival".

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je, istim povodom, poručila da Berlin mora da smanji rizike u svojim odnosima sa Kinom.

"Želimo da radimo zajedno sa Kinom, zato što nam nam je ona potrebna. Ali i mi u Evropi smo potrebni Kini", napisala je Berbok na Tviteru. 

Ambasada: Kina se nada da Nemačka svoj razvoj vidi ''racionalno i objektivno''

Kineska ambasada u Nemačkoj poručila je danas da se Kina nada da Nemačka vidi svoj razvoj ''racionalno, sveobuhvatno i objektivno'', nakon što je danas objavljeno da je Nemačka usvojila dokument političke strategije prema Kini.

''Prisilno 'uklanjanje rizika' zasnovano na ideološkim predrasudama i zabrinutosti zbog konkurencije samo će biti kontraproduktivno i veštački će pojačati rizike", navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters.
 

Komentari (0)

Svet