Fokus

Blinken potvrdio posvećenost SAD odbrani Japana i Južne Koreje

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2023

-

23:34

Blinken potvrdio posvećenost SAD odbrani Japana i Južne Koreje
Tanjug/AP/Mandel Ngan - Copyright Tanjug/AP/Mandel Ngan

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je čvrstu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država odbrani Japana i Južne Koreje na sastanku sa ministrima spoljnih poslova dve azijske zemlje danas u Džakarti, saopštio je Stejt department.

Blinken se takođe pridružio japanskom ministru spoljnih poslova Jošimasi Hajašiju i ministru spoljnih poslova Južne Koreje Parku Džinu u osudi "kontinuiranih lansiranja balističkih projektila Severne Koreje u suprotnosti sa više rezolucija Saveta bezbednosti UN", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Bela kuća je u sredu oštro osudila ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete Severne Koreje i poručila da će preduzeti sve neophodne mere da zaštiti svoju bezbednost, ali i bezbednost Južne Koreje i Japana.

"Vrata za diplomatiju nisu zatvorena, ali Pjongjang mora odmah da prekine destabilizujuće akcije i, umesto toga, da izabere diplomatski angažman", naveo je u saopštenju portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adam Hodž.

On je dodao da je lansiranje ove rakete "drsko kršenje više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i nepotrebno podizanje tenzija".

"Ova akcija pokazuje da Severna Koreja nastavlja da daje prednost svom nezakonitom oružju za masovno uništenje i programima balističkih projektila, u odnosu na dobrobit svog naroda", naveo je Hodž. 

Kako je saopštila južnokorejska vojska, Severnokorejska dalekometna balistička raketa ispaljena je jutros i preletela je oko 1.000 kilometara pre nego što se srušila u vodu kod istočne obale.
Interkontinentalna balistička raketa koju je jutros lansirala Severna Koreja, nakon pritužbi na američke špijunske avione, letela je 74 minuta - što je najduže vreme leta ikada zabeleženo.

Prema zvaničnicima japanskog Ministarstva odbrane, projektil je putovao na visini od 6.000 kilometara.

Komentari (0)

Svet