Fokus

Iran ponovo uvodi zloglasne patrole: Nakon višemesečnih demonstracija policija za moral ponovo na ulicama

Komentari

Autor: BBC

16/07/2023

-

22:21

Iran ponovo uvodi zloglasne patrole: Nakon višemesečnih demonstracija policija za moral ponovo na ulicama
Mahsa Amini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iranska policija planira da obnovi kontroverzne patrole kako bi osigurala da žene poštuju pravila oblačenja i pokrivaju kosu u javnosti. Policija za moral će se vratiti na ulice kako bi provodila iranske zakone o hidžabu, potvrdio je portparol policije.

Do ove odluke dolazi 10 meseci nakon što je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u pritvoru nakon hapšenja u Teheranu zbog navodnog kršenja kodeksa oblačenja. Njena smrt izazvala je masovne nacionalne proteste i patrole su zaustavljene. Međutim, islamisti već neko vreme zahtevaju nastavak patrola, piše BBC.

Prema iranskom zakonu koji je zasnovan na tumačenju šerijata u zemlji, žene moraju da pokriju kosu hidžabom (maramom) i da nose dugu, široku garderobu kako bi prikrile svoje figure.

Policija za moral ima zadatak da osigura poštovanje tih pravila i ovkašćenje da pritvara osobe za koje se smatra da su "neprikladno" obučene.

Tokom partola, policajci će, piše BBC, najpre upozoriti žene koje se ne pridržavaju pravila, objasnio je portparol policije Saed Montazerolmadi.

Dodao je da se, ako se žene ogluše o naredbe, policija tada može odlučiti za "zakonski postupak".

Amini je bila u poseti Teheranu sa svojom porodicom prošlog septembra kada je uhapsila policija za moral i optužila da neprikladno nosi hidžab.

Srušila se nakon što su je odveli u pritvor na "edukaciju". Pojavili su se izveštaji da su policajci tukli Amini po glavi palicom i udarali njenom glavom o jedno od svojih vozila.

To je razbesnelo milione Iranaca i dovelo do višemesečnih nasilnih antivladnihih protesta širom zemlje, u kojima je ubijeno gotovo 600 demonstranata. 

Nakon protesta mnoge su žene prestale da nose hidžabe. Bio je to najveći izravni izazov vladavini klera u Iranu od revolucije 1979. godine. Ipak, iranske vlasti su uvele strože kazne, uključujući prisilno zatvaranje kompanija ako se ne pridržavaju zakona o nošenju hidžaba.

 

Komentari (0)

Svet