Fokus

Pao rekord u Kini: U gradu Sanbao izmereno 52,2 stepena, velike vrućine još najmanje pet dana

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2023

-

10:10

Pao rekord u Kini: U gradu Sanbao izmereno 52,2 stepena, velike vrućine još najmanje pet dana
Pao rekord u Kini: U gradu Sanbao izmereno 52,2 stepena, velike vrućine još najmanje pet dana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U gradu Sanbao u Sinđanu na severozapadu Kine u nedelju je zabeležena rekordno visoka temperatura u toj zemlji od 52,2 stepena Celzijusova, javili su kineski mediji.

Kako se navodi, očekuje se da će rekordna vrućina potrajati još najmanje pet dana.

Prethodni rekord od 50,3 stepena Celzijusa izmeren je 2015. godine u blizini Ajdinga u Sinđanu, u depresiji više od 150 metara ispod nivoa mora, prenosi Rojters.

Zemlje širom Azije pogođene su od aprila sa nekoliko talasa rekordnih vrućina.

U Kini su rekordno visoke temperature izazvale probleme u snabdevanju električnom energijom, kao i u vezi sa poljoprivrednim usevima, a postoji i zabrinutost da se ponove prošlogodišnje suše, najteže u poslednjih 60 godina.

profimedia

 

U Kini su 22. januara temperature u Moheu, gradu na severoistoku, pale na minus 53 stepena Celzijusova, što je rekord za tu zemlju za najnižu temperaturu.

SAD i Kina u Pekingu ove sedmice održavaju pregovore svojih izaslanika za klimu o borbi protiv globalnog zagrevanja.

Cela severna hemisfera trenutno se bori sa ekstremnim temperaturama. Nove, rekordno visoke temperature i još jedan udar toplotnog talasa predviđaju se ove nedelje za veći deo Evrope, a zvaničnici uveliko izdaju lekarska upozorenja apelujući na ljude da ne izlaze napolje bez preke potrebe.

U Italiji je od juče na snazi crveni meteo alarm za 16 gradova zbog veoma visokih temperatura, dok meteorolozi upozoravaju da će temperature dostići rekordne nivoe širom južne Evrope narednih dana. 

Kako navode, najviša zabeležena temperatura u Evropi od 48,8 stepeni Celzijusovih, registrovana na Siciliji pre dve godine, i ona bi sada mogla da bude premašena narednih dana, posebno na italijanskom ostrvu Sardinija.

Na španskom ostrvu La Parma, koje pripada Kanarskim ostrvima, nadležni su evakuisali 4.000 ljudi zbog šumskog požara, izazvanog visokim temperaturama. Ministar turizma Ektor Gomez  naveo je da je angažovano više od 300 vatrogasaca, a za gašenje požara koristi se i devet helikoptera i dva aviona, prenosi AP.

Očekuje se da toplotni rekordi tek budu oboreni jer je bi novi anticiklon Haron, koji je juče došao u južnu Evropu sa severa Afrike, mogao da donese temperature iznad 45 stepeni Celzijusovih u pojedinim delovima Italije početkom ove nedelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet