Fokus

Vodeći svetski ekonomisti pozivaju na akciju protiv nejednakosti: Desetina svetske populacije uzima polovinu prihoda

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2023

-

23:33

Vodeći svetski ekonomisti pozivaju na akciju protiv nejednakosti: Desetina svetske populacije uzima polovinu prihoda
Vodeći svetski ekonomisti pozivaju na akciju protiv nejednakosti: Desetina svetske populacije uzima polovinu prihoda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sve veći jaz između bogatih i siromašnih u svetu učvrstiće siromaštvo i povećaće rizik od "klimatskog sloma", navodi više od 200 vodećih ekomomista.

Oni su u pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu i predsedniku Svetske banke Adžaju Bangi, pozvali dve organizacije da se učini više na preokretanju najoštrijeg povećanja globalne nejednakosti od Drugog svetskog rata, prenosi Gardijan.

Među potpisnicima su bivši generalni sekretar UN Ban Ki Mun, bivša premijerka Novog Zelanda Helen Klark i ekonomisti Džajati Goš, Džozef Stiglic i Tomas Piketi.

U pismu se poziva na hitnu akciju nakon različitog uticaja pandemije koronavirusa na bogate i siromašne.

Dodaje se da je rastuća nejednakost "u velikoj meri ignorisana", kao i da se ne uzimaju u obzir koncentracija prihoda i bogatstva među superbogatima.

"Živimo u vreme izuzetno visoke ekonomske nejednakosti. Ekstremno siromaštvo i ekstremno bogatstvo su naglo porasli. Između 2019. i 2020. globalna nejednakost je rasla brže nego bilo kada od Drugog svetskog rata", stoji u pismu.

Navodi se da UN i Svetska banka imaju jedinstvenu priliku da ponude poziv za smanjenje nejednakosti koja je "našem podeljenom svetu tako hitno potrebna".

Prema rečima potpisnika pisma, najbogatijih 10 odsto svetske populacije trenutno uzima 52 odsto globalnog prihoda, dok najsiromašnija polovina stanovništva zarađuje 8,5 odsto od toga.

"Milijarde ljudi se bore sa visokim i rastućim cenama hrane i glađu, dok se broj milijardera u poslednjoj deceniji udvostručio", navode stručnjaci iz celog sveta.

Dodaje se da visoka stopa nejednakosti "podriva sve naše društvene i ekološke ciljeve".

"To nagriza našu politiku, uništava poverenje, koči naš ekonomski prosperitet i slabi multilateralizam. Takođe znamo da će bez oštrog smanjenja nejednakosti, ciljevi vezani za okončanje siromaštva i sprečavanje klimatskog sloma biti u jasnom sukobu", navodi se u pismu.

Iz Svetske banke je saopšteno da je danas nejednakost neprihvatljivo izražena širom sveta jer najsiromašniji i dalje snose najveće troškove pandemije i njenih posledica.

"Svetska banka je posvećena rešavanju nejednakosti u svim njenim oblicima. Saglasni smo da moramo da učinimo više na rešavanju problema nejednakosti i da budemo bolji u merenju napretka. Ideje predložene u otvorenom pismu su dobrodošao doprinos ovoj diskusiji", naveo je portparol Svetske banke.

Komentari (0)

Svet