Fokus

Stranka kambodžanskog premijera Huna Sena proglasila ubedljivu pobedu na izborima

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2023

-

14:57

Stranka kambodžanskog premijera Huna Sena proglasila ubedljivu pobedu na izborima
Tanjug/AP/Heng Sinith - Copyright Tanjug/AP/Heng Sinith

veličina teksta

Aa Aa

Stranka kambodžanskog premijera Huna Sena proglasila je ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima koji su danas održani, a koje kritičari u velikoj meri odbacuju kao lažnu nameru da se učvrsti vladavina stranke pre očekivanog prenosa vlasti na njegovog najstarijeg sina Huna Maneta, javlja Rojters.

Agencija ocenjuje da su izbori bili zapravo trka sa jednim trkačem jer se Kambodžanska narodna stranka (CPP) premijera Hun Sena, koja je stekla ogroman novac iz rata, ne suočava sa ozbiljnim protivnicima nakon nemilosrdnog, višegodišnjeg obračuna sa suparnicima.

Birališta su zatvorena sa izlaznošću od 84 odsto, naveo je izborni komitet, sa 8,1 miliona ljudi koji su glasali u trci između CPP i 17 partija, od kojih nijedna nije osvojila mandate na poslednjim izborima održanim 2018. godine.

Hun Sen (70) je vodio Kambodžu 38 godina, odbacuje optužbe Zapada za neverodostojnost izbora i odlučan je da spreči svaku prepreku koja bi se našla na putu prenosa vlasti na njegovog najstarijeg sina Huna Maneta, navodi Rojters.

Vremenski okvir za primopredaju vlasti nije objavljen sve do četvrtka, kada je Hun Sen signalizirao da bi njegov sin mogao biti premijer za tri ili četiri sedmice.
Preduslov da postane premijer je da osvoji mesto u Nacionalnoj skupštini, što je vrlo verovatno, ukazuje britanska agencija.
 

Komentari (0)

Svet