Fokus

Žena nastradala u Montani nakon susreta sa grizlijem, potraga za medvedom u toku

Komentari

Autor: Tanjug, AP

24/07/2023

-

23:31

Žena nastradala u Montani nakon susreta sa grizlijem, potraga za medvedom u toku
Ilustracija - Copyright Tanjug AP/Jim Urquhart, File

veličina teksta

Aa Aa

Žena je pronađena mrtva na stazi u blizini Nacionalnog parka Jelouston nakon što je verovatno došla u kontakt sa grizlijem, saopštili su zvaničnici parka.

Tragovi grizlija otkriveni su u subotu nedaleko od tela žene u blizini grada Vest Jelouston u državi Montana, navodi se u saopštenju i dodaje da je žena pronađena nakon "očiglednog susreta sa medvedom", iako nije potvrđen uzrok smrti, prenosi BBC.

Vlasti su saopštile da su povrede na ženi "odgovaraju onima koje bi nastale od napada medveda", ali nisu mogli sa sigurnošću da kažu da li je bila plen ili je reč o slučajnom susretu dok je bila sama u oblasti koju posećuju grizli i mrki medvedi, piše AP. U toku je potraga za grizlijem.

Populacija grizlija u Montani je porasla poslednjih godina. Nekoliko dana pre nego što je pronađeno telo žene, odeljenje za ribu, divlje životinje i parkove Montane upozorilo je posetioce i osoblje na povećanu opasnost od grizlija i pozvalo kampere i planinare da nose sprej za medvede i da obezbede hranu i smeće.

Rendžeri su izdali hitnu naredbu za zatvaranje oblasti u kojoj je žena pronađena, a koja je popularna među planinarima.

U Jeloustonu žive dve glavne vrste medveda - grizli i crni medved. Dok je ova druga mnogo manja, obe vrste se smatraju potencijalno opasnim. Američka služba nacionalnih parkova procenjuje da je broj grizlija u širem području Jeloustona porastao sa 136 u 1975. na vrhunac od više od 1.000 u 2021. godini.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet