Fokus

Kuvajt pogubio pet zatvorenika: Među njima i napadač na šiitsku džamiju 2015. godine

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

11:27

Kuvajt pogubio pet zatvorenika: Među njima i napadač na šiitsku džamiju 2015. godine
Kuvajt pogubio pet zatvorenika, među njima i napadač na šiitsku džamiju 2015. - Copyright Tanjug AP/AP Photo, File

veličina teksta

Aa Aa

Kuvajt je danas saopštio da je pogubio pet zatvorenika, uključujući jednog osuđenog za bombaški napad na šiitsku džamiju 2015. godine, u kojem je ubijeno 27 ljudi, a odgovornost preuzela Islamska država.

Zatvorenici su obešeni u Centralnom zatvoru, navodi se u saopštenju kuvajtskog javnog tužilaštva. Tužioci su rekli da su među njih petoro napadač na džamiju, tri osobe osuđene za ubistvo i osuđeni diler droge, prenosi Asošijeted pres.

Jedan od osuđenih ubica bio je Egipćanin, drugi je iz Kuvajta, a osuđeni diler droge iz Šri Lanke. U saopštenju se ne navodi nacionalnost napadača na džamiju ili trećeg osuđenog ubice, već se navodi samo da su nezakonito boravili u Kuvajtu.

Bombaški napad 2015. dogodio se tokom podnevne molitve petkom, u jednoj od najstarijih šiitskih džamija u Kuvajtu. Teroristička Islamska država, koja je u to vreme kontrolisala velika područja u Siriji i Iraku, preuzela je odgovornost za napad, koji je izveo bombaš samoubica.

Sunitska ekstremistička grupa vidi šite kao otpadnike koji zaslužuju smrt.

Bio je to prvi napad militanata na Kuvajt u više od dve decenije, koji je verovatno imao za cilj da podstakne nemire između kuvajtskog sunitskog i šiitskog muslimanskog stanovništva. Umesto toga bio naširoko osuđen i ponovo probudio osećaj nacionalne solidarnosti kakav nije viđen od invazije Sadama Huseina 1990. na malu, naftom bogatu zemlju.

Pogubljenja su relativno retka u Kuvajtu, koji je prošlog novembra usmrtio sedam zatvorenika. Pre toga, poslednje masovno pogubljenje bilo je 2017. godine, kada je Kuvajt pogubio sedam zatvorenika, uključujući jednog člana vladajuće porodice.

Pogubljenja u novembru prošle godine, koja su se poklopila sa posetom zvaničnika Evropske komisije, izazvala su osudu Evropske unije i grupa za ljudska prava, poremetivši diskusiju oko oslobađanja kuvajtskih putnika od obaveze dobijanja vize EU.  Poznato je da Kuvajt i druge zalivske zemlje sprovode pogubljenja za ubistva, kao i za nenasilne zločine vezane za drogu. 

Saudijska Arabija je pogubila 61 osobu u prvoj polovini ove godine, prema evropskoj saudijskoj organizaciji za ljudska prava, i 196 osoba u 2022. godini, uključujući čak 81 u jednom danu.

 

Komentari (0)

Svet