Fokus

Haiti dobija novu vladu, Anri menja privremenog premijera Džozefa

Komentari

Autor: AP

19/07/2021

-

22:28

Haiti dobija novu vladu, Anri menja privremenog premijera Džozefa
Klod Žozef - Copyright Tanjug/AP/Joseph Odelyn

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Haitija Arijel Anri zameniće privremenog premijera zemlje Kloda Džozefa da bi ispunio želje ubijenog predsednika Žuvenela Moiza, prenela je agencija AP. 

Klod DŽozef, koji je rukovodio Haitijem kao vršilac dužnosti premijera od ubistva predsednika Moiza, rekao je u intervjuu za Vašington post da je pristao da odstupi sa svoje funkcije i preda vlast Henriju iza koga stoji međunarodna zajednica.

Cilj tog poteza, koji su podržale za Haiti ključne države, verovatno je izbegavanje borbe za moć posle nedavnog ubistva predsednika države.

 

 

Nije jasno kada će Džozef odstupiti sa vlasti. Anri je pozvao na jedinstvo i rekao da će uskoro objaviti sastav vlade koja će upravljati zemljom do izbora.

"Pregovori su u toku", rekao je ministar za izbore na Haitiju Matijas Pijer, dodajući da će se Džozefv vratiti na funkciju ministra spoljnih poslova.

Dolazak Anrija na čelo vlade podržali su ambasadori SAD, EU, Francuske, Nemačke, Španije, Brazila i Kanade, kao i predstavnici Ujedinjenih nacija i Organizacije američkih država.

Istraga ubistva Moiza je i dalje u toku. Vlasti navode da su uhapsile 20 osoba direktno umešanih u atentat i da većinu njih čine bivši kolumbijski vojnici. Tri osumnjičena su ubijena, a policija traga i za drugima.

Predsednik pre ubistva očajnicki tražio pomoć

Ubijeni predsednik Haitija Žovenel Moiz je, pre nego što je na njega izvršen atentat, navodno 10 minuta očajnički pokušavao da pozove obezbeđenje u pomoć.

Zastrašujući detalji iz poslednjih trenutaka života Moiza govore da članovi njegovog obezbeđenja nisu odgovorili na panične molbe predsednika, prenosi "Majami herald".

U prvom predsednikovom pozivu, koji se dogodio u 01.34 časa posle ponoći, presednik je navodno rekao komesaru Nacionalne policije Haitija: "Pucaju ispred kuće. Mobilište ljude"!

Kako niko nije odgovorio na njegove pozive za pomoć, Moiz je tada pozvao jednog taktički obučenog službenika Nacionalne policije, rekavši mu: "Gde si? Trebam tvoju pomoć odmah! Život mi je u opasnosti. Dođi brzo! Dođi da mi spasiš život"!.

Pre nego je telefonska veza prekinuta, usledio je trenutak tišine, a nakon toga se čuo zvuk rafalne paljbe.

Udovica ubijenog predsednika se vratila kući

Martin Moiz, udovica ubijenog predsednika Haitija, vratila se kući nakon što je na Floridi lečena zbog rana zadobijenih u napadu.

Ona je u subotu sletela u Porto Prens, noseći pancir i s povređenom rukom koja je bila u zavoju, prenosi BBC.

Žovenel Moiz ubijen je 7. jula, a njegova supruga je tada povređena i prebačena na lečenje u bolnicu u Majamiju na Floridi.

profimedia

 

Zvaničnik Haitija napisao je na Tviteru da se Martin vratila u zemlju kako bi se pripremila za sahranu svog supruga sledeće nedelje.

Martin Moiz se nekoliko puta oglasila nakon atentata, za koji je policija optužila grupu stranih plaćenika, uglavnom Kolumbijaca.

Ona je iz bolnice poslala glasovnu poruku u kojoj je opisala trenutak kada su atentatori ubili njenog supruga nakon što su im usred noći upali u kuću. Rekla je da se napad dogodio tako brzo da njen suprug nije mogao da kaže ni jednu reč.

Žovenel Moiz (53) bio je predsednik Haitija, najsiromašnije države u Americi, od 2017. godine. Bio je suočen sa optužbama za korupciju, a početkom ove godine na Haitiju su održane demonstracije protiv njegove vlasti.

Policija Haitija smatra da je ubistvo izvršila grupa uglavnom stranih plaćenika, u kojoj je bilo 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca sa Haitija.

Najmanje 20 članova grupe je uhapšeno, trojicu je policija ubila, a pet je još u bekstvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet