Fokus

Niger ponovo otvorio granice sa nekoliko svojih suseda

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2023

-

11:41

Niger ponovo otvorio granice sa nekoliko svojih suseda
Niger ponovo otvorio granice sa nekoliko svojih suseda - Copyright Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

veličina teksta

Aa Aa

Niger je ponovo otvorio granice sa nekoliko svojih suseda, nedelju dana nakon državnog udara u toj zemlji.

"Kopnene i vazdušne granice sa Alžirom, Burkinom Faso, Malijem, Libijom i Čadom su ponovo otvorene od 1. avgusta 2023. godine", rekao je portparol hunte pukovnik Amadou Abdramane u televizijskom obraćanju, preneo je danas Rojters.

Hunta je zatvorila granice prošle srede u isto vreme kada je i objavila da je svrgla demokratski izabranog predsednika Mohameda Bazuma sa vlasti.

Regionalni blok ECOWAS uveo je sankcije, uključujući prekid svih finansijskih transakcija i zamrzavanje nacionalne imovine.

Sa druge strane, hunte susedne Burkine Faso i Malija izrazile su podršku vođama puča i istakle da bi bilo kakva spoljna intervencija za obnovu svrgnute vlade bila viđena kao objava rata.

Deklaracija Malija i Burkine Faso izdata u ponedeljak uveče sugeriše da bi se mogao formirati novi savez u suprotnosti sa ostatkom bloka od 15 država.

U međuvremenu, prvi vojni avioni sa evakuisanim, uglavnom evropskim državljanima iz Nigera, sleteli su danas u Pariz i Rim.

Vojna hunta je 26. jula zbacila demokratski izabranog predsednika Nigera Mohameda Bazuma i njegovu vladu i to je sedmi vojni puč za manje od tri godine u zemljama zapadne i centralne Afrike. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet