Evropa

Francuskim i italijanskim vojnim avionima izvršene prve evakuacije iz Nigera

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2023

-

09:25

Francuskim i italijanskim vojnim avionima izvršene prve evakuacije iz Nigera
Francuskim i italijanskim vojnim avionima izvršene prve evakuacije iz Nigera - Copyright Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

veličina teksta

Aa Aa

Prvi vojni avioni kojim su nakon vojnog puča u Nigeru iz te zemlje evakuisani uglavnom evropski državljani, sleteli su rano jutros u Pariz i Rim.

Zbog rizika od eskalacije sukoba, Francuska, Italija i Španija su potvrdile da će se evakacije sprovesti vazdušnim putem, prenosi Rojters.

Najpre je francuski avion napustio Niger u utorak uveče i sleteo je u Pariz rano jutros sa 262 putnika. Italijanski vojni avion evakuisao je iz Nigera 87 ljudi koji su takođe rano jutros doputovali u italijansku prestonicu.

Evakuisano je oko 36 Italijana, 21 američki državljanin, četiri Bugara, dva Austrijanca, jedan državljanin Britanije i vojna lica iz Nigera, Mađarske, Senegala i Nigerije.

Vojna hunta je 26. jula zbacila demokratski izabranog predsednika Nigera Mohameda Bazuma i njegovu vladu i to je sedmi vojni puč za manje od tri godine u zemljama Zapadne i centralne Afrike.

Francuska, Sjedinjene Države, Nemačka i Italija imaju vojne trupe u Nigeru, angažovane u misijama obučavanja i borbe protiv pobunjenika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa