Evropa

Euratom: Nema rizika za evropske nuklearke ako Niger smanji izvoz uranijuma

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2023

-

14:52

Euratom: Nema rizika za evropske nuklearke ako Niger smanji izvoz uranijuma
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Iz nukleare agencije Evropske unije Euratom danas je saopšteno da nema neposrednog rizika za proizvodnju nuklearne energije u Evropi, u slučaju da Niger smanji isporuke uranijuma.

''Ako se smanji uvoz iz Nigera, nema neposrednih rizika po bezbednost proizvodnje nuklearne energije u kratkom roku'', saopšteno je iz Eruatoma, a prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Niger u prošloj godini bio drugi najveći snabdevač prirodnim uranijumom za EU i da je isporučio nešto više od četvrtine zaliha za čitavu Uniju, odnosno 2.975 tona prirodnog uranijuma.

Euratom dodaje da kompanije unutar EU imaju dovoljno zaliha uranijuma za napajanje nuklearnih reaktora za naredne tri godine.

Iz vlade Francuske, vodećeg proizvođača nuklearne energije u Evropi, saopšteno je da će evakuisati francuske i evropske državljane iz Nigera, nakon što je u toj zemlji prošle sedmice došlo do vojnog puča.

Pored Nigera, najveći snabdevač EU uranijumom u prošloj godiini bio je Kazahstan, a na trećem mestu je Kanada.

Euratom je poručio da bi EU uskoro mogla da diverzifikuje uvoz u naredne tri godine, uključujući trenutno neaktivne proizvodne lokacije u Kanadi, Australiji i Namibiji, kao i iz novih nalazišta.

(Kraj) ird/drm
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa