Fokus

IAEA: Dve i po tone uranijuma nestalo sa lokacije u Libiji

Komentari

Autor: BBC

16/03/2023

-

10:40

IAEA: Dve i po tone uranijuma nestalo sa lokacije u Libiji
IAEA: Dve i po tone uranijuma nestalo sa lokacije u Libiji - Copyright Tanjug AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Dve i po tone uranijuma nestalo je sa lokacije u Libiji, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju UN (IAEA). Ova agencija oglasila je uzbunu nakon posete njenih inspektora neotkrivenoj lokaciji ranije ove nedelje, a otkrili su da je deset buradi sa rudom uranijuma nestalo.

Postoje strahovi da bi uranijum mogao predstavljati radiološki rizik, kao i zabrinutost za nuklearnu bezbednost. IAEA je saopštila da lokacija na kojoj je bio uskladišten uranijum nije na teritoriji pod kontrolom vlade, preneo je BBC.

Organizacija je u saopštenju navela da će sprovesti dalje aktivnosti "kako bi se razjasnile okolnosti uklanjanja nuklearnog materijala i njegove trenutne lokacije".

Nejasno je kada je uranijum nestao ili ko ga je mogao uzeti. Međutim, uklonjen je sa "veoma udaljene lokacije u južnoj Libiji", prema Skotu Rokeru iz Inicijative za nuklearnu pretnju, globalne bezbednosne organizacije koja radi na nuklearnim pitanjima.

"Ako ovaj materijal uzimate sa ove lokacije, zaista morate baš da ga želite. Približno jedna desetina od ukupne količine, nestala je", rekao je Roker za BBC.

Iz IAEA su za britanski javnis ervis rekli da rade na razjašnjavanju situacije, odnosno prokušavaju da saznaju kako je nuklearni materijal uklonjen i gde se sada nalazi.

U ovoj fazi inspektori strahuju da bi to što se ne zna gde je nuklearni materijal, moglo predstavljati radiološki rizik, kao i zabrinutost za nuklearnu bezbednost.

Međutim, materijal "u svom sadašnjem obliku ne može se pretvoriti u nuklearno oružje, tako da nema zabrinutosti da bi mogao da se na taj način iskoristi", istako je Roker, dodajući da, s obzirom na stanje materijala, zabrinutost od eventualnog opasnog zračenja nije prevelika.

Agencija IAEA je saopštila da je posećivanje ove lokacije bilo komplikovano u poslednje vreme, kao i da su ispektori prošle godine želeli da dođu, ali su morali da odlože put zbog unutrašnjih sukoba u Libiji.

Komentari (0)

Svet