Fokus

Muzej u Njujorku vratio posmrtne ostatke 19 Indijanaca plemenu Oneida: Mali korak u službi pravde

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2023

-

23:59

Muzej u Njujorku vratio posmrtne ostatke 19 Indijanaca plemenu Oneida: Mali korak u službi pravde
Muzej u Njujorku vratio posmrtne ostatke 19 Indijanaca plemenu Oneida: Mali korak u službi pravde - Copyright Tanjug/Oneida Indian Nation via AP

veličina teksta

Aa Aa

Muzej u Ročesteru u Njujorku vratio je danas posmrtne ostatke 19 indijanskih starosedelaca i pogrebne artefakte indijanskoj naciji Oneida, kao gest ''malog koraka u službi pravde''.

Reč je o posmrtnim ostacima pet muškaraca, tri odrasle žene i dve adolescentkinje, koji su živeli u vremenskom rasponu od pre 200 i 3.000 godina, kao i o različitoj grnčariji i sličnim predmetima sa kojima su bili sahranjeni, prenosi AP.

''Repatrijacija ne menja prošlost, ali nadamo se da je to mali korak u službi pravde'', rekla je predsednica Muzeja i naučnog centra Ročester, Hilari Olson.

AP navodi da su posmrtni ostaci iskopani iz najmanje šest grobnica širom države Njujork u periodu između 1928. i 1979.

''Ovakvi događaji nam omogućavaju da prevaziđemo neuspehe sa šansom da kulturne institucije preuzmu odgovornost. Repatrijacija je više od jednostavnog vraćanja ostataka i kulturnih artefakata'', rekao je predstavnik plemena Oneida Rej Halbriter.

Sve veći broj muzeja, univerziteta i institucija širom SAD pokušava da pronađe način na koji je najbolje postupati sa ostacima Indijanaca i artefaktima u svojim zbirkama, navodi AP.

Savezni Zakon o zaštiti i repatrijaciji grobova Indijanaca, usvojen 1990. godine, zahteva od muzeja i univerziteta da prijave federalnoj vladi predmete Indijanaca u svom posedu, kompletiraju inventare i obaveste ili prenesu te predmete naslednicima plemena ili potomcima.

U februaru je Univerzitet Kornel vratio ostatke predaka indijskoj naciji Oneida koji su iskopani 1964. i bili pohranjeni u školskoj arhivi.

Procenjuje se da je u 2022. godini oko 870.000 indijanskih artefakata, uključujući uključujući posmrtne ostatke koji bi trebalo da budu vraćeni plemenima prema federalnom zakonu, još uvek u posedu koledža, muzeja i drugih institucija širom zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet