Fokus

Američki i kineski bezbednosni zvaničnici razgovarali o regionalnoj bezbednosti

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2023

-

10:33

Američki i kineski bezbednosni zvaničnici razgovarali o regionalnoj bezbednosti
Američki i kineski bezbednosni zvaničnici razgovarali o regionalnoj bezbednosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik američkog ministra odbrane za pitanja bezbednosti Indo-Pacifika Eli Ratner i direktor Odeljenja za severnoamerička i okeanska pitanja pri kineskom ministarstvu spoljnih poslova Jang Tao razgovarali su o američko-kineskim odnosima i pitanjima regionalne bezbednosti, saopštio je Pentagon.

"Razgovori su usledili nekoliko dana nakon što su Ratner i američki ministar odbrane Lojd Ostin završili putovanje sa fokusom na jačanje odbrambenih veza sa Australijom i Papuom Novom Gvinejom i promovisanje slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika“, navodi se u saopštenju koje prenosi Peking ivning njuz.

Ratner je „naglasio stalnu posvećenost Ministarstva odbrane održavanju otvorenih linija komunikacije između vojske Sjedinjenih Američkih Država i Kine kao način da se izbegne sukob".

Ostin je na azijskom bezbednosnom forumu u junu rekao da je takva komunikacija neophodna da bi se sprečile pogrešne procene.

Kineski ministar odbrane Li Šangfu odbio je Ostinove zahteve da se sastanu tokom samita, a dva ministra odbrane samo su se rukovala bez ikakve "suštinske razmene", prenosi kineski list.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet