Fokus

Vojna doktrina SAD: Kina najveći bezbednosni izazov, ali sukob "nije ni neizbežan ni poželjan''

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2022

-

19:24

Vojna doktrina SAD: Kina najveći bezbednosni izazov, ali sukob "nije ni neizbežan ni poželjan''
Vojna doktrina SAD: Kina najveći bezbednosni izazov, ali sukob "nije ni neizbežan ni poželjan'' - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kina ostaje najveći bezbednosni izazov za Sjedinjene Države uprkos ratu u Ukrajini, a pretnja iz Pekinga odrediće kako će američka vojska biti opremljena i oblikovana za budućnost, navodi se novoj odbrambenoj strategiji Pentagona.

U dokumentu se navodi da sukob sa Kinom "nije ni neizbežan ni poželjan'', a opisuje se i nastojanje da se spreči "dominacija Pekinga nad ključnim regionima'' što jasno ukazuje na nagomilavanje vojske u Južnom kineskom moru i pojačan pritisak na Tajvan, prenosi AP.

Novom strategijom upozorava se da Kina radi na potkopavanju američkih saveza u Indo-Pacifiku i da koristi svoju rastuću vojsku za prinudu i pretnju susedima.

Istovremeno, u izveštaju na 80 stranica govori se i o ruskom ratu u Ukrajini i kaže se da Moskva predstavlja ozbiljnu pretnju za SAD i njihove saveznike sa nuklearnim oružjem, sajber operacijama i raketama dugog dometa.

Dodaje se da kako Kina i Rusija nastavljaju da rastu kao partneri, te da predstavljaju opasnije izazove za bezbednost.

"Međunarodno bezbednosno okruženje pogoršalo se od 2018. godine kada je objavljena poslednja odbrambena strategija", rekao je visoki zvaničnik odbrane koji je obavestio novinare Pentagona o sadržaju dokumenta pod uslovom anonimnosti pre njegovog objavljivanja.

"Prvi put ćemo morati da odvraćamo dva glavna nuklearna konkurenta - i Rusiju i Kinu, što otvara nove dileme'''', navodi se u izveštaju.

Prethodna strategija, objavljena za vreme tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, odražavala je fundamentalni pomak od američke vojske fokusirane na suprotstavljanje ekstremistima na onu koja se mora pripremiti za rat sa velikom silom.

Odbrambena strategija za 2022. godine povećava fokus na saveznike kao ključni element odbrane SAD, naglašavajući šire napore Bajdenove administracije da popravi odnose sa partnerskim zemljama koje je Tramp razdvojio.

AP navodi da je u središtu novog dokumenta koncept "integrisanog odvraćanja'''', što znaci da će SAD koristiti široku kombinaciju vojne moći, ekonomskih i diplomatskih pritisaka i jakih saveza - uključujući i američki nuklearni arsenal - da odvrate neprijatelja od napada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet