Fokus

Severna Koreja potvrdila da je američki vojnik koji je ušao na njenu teritoriju bez dozvole u pritvoru

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2023

-

12:21

Severna Koreja potvrdila da je američki vojnik koji je ušao na njenu teritoriju bez dozvole u pritvoru
Tanjug/AP/Family Photo - Copyright Tanjug/AP/Family Photo

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja je potvrdila da se američki vojnik Trevis King, koji je ušao na njenu teritoriju bez dozvole, nalazi u pritvoru, saopštila je danas Komanda Ujedinjenih nacija.

Iz Komande su dodali da u ovom trenutku neće izneti više detalja o odgovoru Pjongjanga, prenosi BBC.

"Ne želimo da se mešamo u napore da se on vrati kući", navodi se u saopštenju.

Pentagon je ranije saopštio da su severnokorejske vlasti uhapsile vojnika Trevisa T. Kinga, koji se pridružio američkim snagama 2021. godine i u međuvremenu se suočio sa disciplinskim merama.

Veruje se da je King prvi američki vojnik koji je ušao u Severnu Koreju od 1982. godine.

Komanda UN, koja kontroliše Demilitarizovanu zonu (DMZ) na granici dve Koreje, tražila je informacije o Kingu koristeći svoju direktnu telefonsku liniju sa severnokorejskom vojskom u zajedničkoj bezbednosnoj zoni.

Severnokorejci su ranije prihvatili zahtev, ali ovo je prvi put da su odgovorili, potvrđujući da je američki vojnik u njihovom pritvoru.

Pre nego što je prešao granicu, King je odslužio dva meseca zatvora u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad. Oslobođen je 10. jula. Trebalo je da odleti nazad u SAD kako bi se suočio sa disciplinskim postupkom, ali je uspeo da napusti aerodrom i pridruži se turneji po DMZ-u, odakle je prebegao na sever.

Komanda Ujedinjenih nacija je multinacionalna vojna snaga koju je 1950. godine, osnovao Savet bezbednosti UN kao podršku Republici Koreji (Južnoj Koreji) tokom i nakon Korejskog rata. 

Takva odluka je mogla biti usvojena jer je Sovjetski Savez, bliski saveznik Severne Koreje i član Saveta bezbednosti, u to vreme bojkotovao Ujedinjene nacije jer su tada priznavale Republiku Kinu (vlasti na Tajvanu), a ne Narodnu Republiku Kinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet