Fokus

SAD zabrinute za sudbinu svog vojnika: Ne znamo gde je, Severna Koreja uskraćuje informacije

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2023

-

17:39

SAD zabrinute za sudbinu svog vojnika: Ne znamo gde je, Severna Koreja uskraćuje informacije
Tanjug/AP/Family Photo - Copyright Tanjug/AP/Family Photo

veličina teksta

Aa Aa

Američki zvaničnici kažu da Severna Koreja tek treba da odgovori na njihove zahteve da razgovaraju o sudbini američkog vojnika koji je prešao granicu i ušao u tu zemlju, iako mu je naređeno da se vrati u SAD kako bi se suočio sa mogućim disciplinskim postupkom i otpuštanjem iz vojske.

Iz nepoznatih razloga, redov Trevis King pobegao je u Severnu Koreju dok je bio sa grupom turista u obilasku demilitarizovane zone. On je trebalo da bude prebačen u Teksas pošto je pušten iz južnokorejskog zatvora gde je proveo dva meseca zbog fizičkog napada.

Vojska je pokrenula istragu o incidentu, rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing na konferenciji za novinare i dodala da će istragu voditi Vojna kontraobaveštajna služba, prenosi Glas Amerike.

Sing je rekla da SAD još nisu imale nikakvu komunikaciju sa Severnom Korejom o incidentu.

"Želimo da ga vratimo kući. Ne znamo gde ga drže. Ne znamo u kakvom je zdravstvenom stanju. Pentagon, Savet za nacionalnu bezbednost i Stejt department zaista povlače sve poluge i pokušavaju da saznaju više. Ovo je veoma teška situacija. Ne mogu da zamislim kroz šta prolazi njegova porodica. Sve što mogu da kažem je da je naš prioritet da ga vratimo kući“, rekla je Sing.

Američki Stejt department saopštio je da su zvaničnici Pentagona bezuspešno pokušavali da dođu do kolega iz Severnokorejske narodne armije.

Švedski diplomatski zvaničnici su u prošlosti pružali konzularne usluge Amerikancima u odnosima sa Severnom Korejom, ali se navodno nisu vratili u zemlju otkako je Pjongjang naredio strancima da napuste zemlju na početku pandemije kovida 19.

SAD takođe mogu da stignu do Severne Koreje preko vruće linije na njenoj granici sa Južnom Korejom, u komandi UN-a u Panmundžomu, poznatoj kao „ružičasti telefon“.

Ali, trenutno nema aktivnog dijaloga između Severne Koreje i SAD ili Južne Koreje.

Jedna žena koja se našla u turističkoj grupi sa Kingom, rekla je da je u početku mislila da je njegov sprint preko granice neka vrsta vratolomije, sve dok nije čula američkog vojnika u patroli kako viče drugima da pokušaju da ga zaustave.

Članovi Kingove porodice u SAD kažu da je možda bio "preplavljen" pravnim problemima dok je bio u Južnoj Koreji, odnosno prekršajima koji bi mogli dovesti do njegovog otpuštanja iz američke vojske.

Šta će biti sa njim u Severnoj Koreji nije poznato, ali Pjongjang je do sada držao Amerikance dugo u pritvoru, navodi Glas Amerike. Tenzije između dve zemlje i dalje su visoke. Severna Koreja je u sredu probno ispalila dve balističke rakete u more u znak protesta zbog raspoređivanja američke podmornice sa nuklearnim oružjem u Južnoj Koreji.

King je u Južnoj Koreji služio zatvorsku kaznu, a sud ga je u februaru kaznio sa 3.950 dolara zbog napada na neidentifikovanu osobu i oštećenja policijskog vozila u Seulu.

U toj presudi se navodi da je King takođe bio optužen da je udario 23-godišnjeg muškarca u noćnom klubu u Seulu, iako je sud odbacio tu optužbu jer žrtva nije želela da King bude kažnjen.
Vojnik je prvi Amerikanac uhapšen u Severnoj Koreji u proteklih pet godina.

Njegova majka je rekla za televiziju ABC da je bila šokirana kada je čula da je njen sin prebegao u Severnu Koreju. "Ne mogu da zamislim da Trevis radi tako nešto", rekla je Klodin Gejts iz Rejsina u Viskonsinu.

Gejts je rekla da se poslednji put čula sa sinom „pre nekoliko dana“, kada joj je rekao da će se uskoro vratiti u Fort Blis u američkoj državi Teksas. Dodala je da je samo želela "da dođe kući“.

Kako navodi VOA, retki su slučajevi da Amerikanci ili Južnokorejci prebegnu u Severnu Koreju, iako je više od 30.000 Severnokorejaca pobeglo u Južnu Koreju kako bi izbegli političku represiju i ekonomske poteškoće od završetka Korejskog rata.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet