Fokus

Tužba žrtava rasističkog masakra u Oklahomi zbog odbacivanja slučaja: Poslednji preživeli stariji od 100 godina

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2023

-

23:49

Tužba žrtava rasističkog masakra u Oklahomi zbog odbacivanja slučaja: Poslednji preživeli stariji od 100 godina
Tužba žrtava rasističkog masakra u Oklahomi zbog odbacivanja slučaja: Poslednji preživeli stariji od 100 godina - Copyright Tanjug/Stephen Pingry/Tulsa World via AP

veličina teksta

Aa Aa

Advokati koji vode postupak za reparaciju u ime troje preživelih masakra u Tulsi 1921. godine uložili su žalbu Vrhovnom sudu Oklahome navodeći da je sudija Okružnog suda pogrešila kada je prošlog meseca odbacila ovaj slučaj.

Žalba je podneta u petak u ime poslednjih poznatih preživelih masakra u Tulsi koji su sada stariji od 100 godina i traže odštetu od grada i drugih optuženih za uništenje nekada uspešne crnačke četvrti poznate kao Grinvud, prenosi AP.

"Oni čekaju već 102 godine. Kao i sve druge žrtve masakra, čekali su samo da dožive da se ovaj slučaj pojavi pred sudom", rekao je Damario Solomon-Sajmons, advokat trojice tužitelja tokom današnje konferencije za novinare u zgradi Vrhovnog suda Oklahome.

Sudija Okružnog suda Kerolajn Vol prošlog meseca je odbacila tužbu koja predstavlja pokušaj preživelih da dobiju određenu pravnu satisfakciju za smrtonosno rasističko divljanje i masakr više od 300 crnaca u Tulsi i raseljavanje hiljada ljudi.

Optuženi u ovom procesu su grad Tulsa, Regionalna komora Tulse, Odbor okružnih načelnika, kancelarija šerifa okruga Tulsa i vojno odeljenje Oklahome.

Uprkos činjenici da je stotine ljudi ubijeno, a hiljade ostalo bez domova, masakr u Tulsi je decenijama zataškavan.

Masakr, koji je trajao više od 18 sati 31. maja i 1. juna 1921. godine, kada je gomila belaca napadala crne stanovnile, njihove domove i radnje, jedan je od najgorih slučajeva rasnog nasilja u američkoj istoriji.

Sve je počelo kada je 30. maja crni tinejdžer Dik Rauland ušao u lift u jednoj poslovnoj zgradi, nakon čega je mlada operaterka lifta Sara Pejdž vrisnula.

Rouland je pobegao, ali je sledećeg jutra uhapšen. Do tada su se među belom populacijom proširile glasine o događaju, nakon čega je lokalni list objaviop da je mladić uhapšen zbog seksualnog napada na Saru Pejdž.

Do večeri se ispred zgrade suda okupila gomila belaca koji su od šerifa zahtevali da im preda Raoulanda. Grinvud, kvart Tulse poznat i kao Crni Vol strit, je izgoreo do temelja, a u tome je učestvovala i lokalna policija, navodi Glas Amerike.

Komentari (0)

Svet