Fokus

U kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija besni oko 400 požara, evakuisano 14 domorodaca

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2023

-

11:39

U kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija besni oko 400 požara, evakuisano 14 domorodaca
Tanjug/AP/Communications Nova Scotia/The Canadian Press - Copyright Tanjug/AP/Communications Nova Scotia/The Canadian Press

veličina teksta

Aa Aa

U kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija besni oko 400 požara, a evakuisano je i 14 domorodaca iz rezervata, dok je evakuacija naređena za oko 800 stanovnika. 

Požar na planini Štajn je van kontrole i došao je samo 300 metara od rezervata, rekla je šef domorodačke zajednice Niakija Hana za Rojters. 

U Kanadi su zabeleženi najveći sezonski šumski požari u kojima je izgorelo više od 100.000 kilometara kvadratnih, što je četiri puta veća površina od prosečne tokom sezone požara. 

U požaru 2021. godine uništen je veći deo domorodačkog sela Liton, kao i administrativne zgrade i 41 kuća, rekla je Hana, navodeći da je ove jeseni bio planiran početak rekonstrukcije.

Hana je rekla da je ovogodišnji požar na udaljenosti od oko 18 kilometara.

U Britanskoj Kolumbiji gorelo je u ponedeljak gotovo 400 požara, od kojih je bilo 14 velikih požara.

Meteorolozi prognoziraju da se narednih dana očekuje hladnije vreme, a da se početkom sledeće sedmice očekuje otopljavanje.

Požari u Kanadi ove godine oslobodili su 290 miliona tona ugljenika, prema Službi EU za praćenje atmosfere Kopernikus, što je dvostruko više od prethodnog godišnjeg rekorda postavljenog 2014. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet