Fokus

Bivšem premijeru Pakistana zabranjeno bavljenje politikom sledećih pet godina

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2023

-

20:45

Bivšem premijeru Pakistana zabranjeno bavljenje politikom sledećih pet godina
Tanjug/AP/Rahmat Gul - Copyright Tanjug/AP/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Bivšem pakistanskom premijeru Imranu Kanu, koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcije, danas je Izborna komisija Pakistana izrekla zvaničnu zabranu bavljenja politikom u narednih pet godina.

"Imran Ahmad Kan Nijazi je diskvalifikovan (iz političkog života) na period od pet godina", navodi se u zvaničnom dokumentu, prenosi Rojters.

Prema pakistanskom zakonu, osuđena osoba ne može da se kandiduje ni za jednu javnu funkciju tokom perioda koji određuje Izborna komisija, a najviše na pet godina počevši od dana kada je izrečena presuda.

"Znali smo da je ovo neizbežno", izjavio je Kanov pomoćnik Zulfikar Buhari u razgovoru sa izveštačem Rojtersa i potvrdio da će stranka osporavati ovu odluku na višoj sudskoj instanci.

Kan (70) je uhapšen u svojoj kući u Lahoreu i odveden u zatvor u blizini Islamabada, ali njegov pravni tim je uložio žalbu Višem sudu u Islamabadu u kojoj se zahteva da se poništi osuđujuća presuda, rekao je njegov advokat Naim Panjuta.

U žalbi se između ostalog navodi da je sud odbacio spisak svedoka odbrane dan pre izricanja presude, uz ocenu da je u pitanju "grubo kršenje pravde".

Sud je ubrzao sudski postupak nakon što je Kan odbio da prisustvuju ročištima uprkos ponovljenim pozivima i nalozima za hapšenje.

Kan je u središtu političkih previranja od kada je prošle godine zbačen s vlasti nakon što mu je izglasano nepoverenje u parlamentu. 

Komentari (0)

Svet