Fokus

Francuska negira optužbe vojnih vlasti Nigera o narušavanju vazdušnog prostora

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2023

-

21:13

Francuska negira optužbe vojnih vlasti Nigera o narušavanju vazdušnog prostora
Francuska negira optužbe vojnih vlasti Nigera o narušavanju vazdušnog prostora - Copyright Tanjug AP/ORTN via AP

veličina teksta

Aa Aa

Francuska je danas odlučno negirala optužbe vojne hunte u Nigeru da su francuske oružane snage narušile vazdušni prostor Nigera, koji je od nedelje zatvoren.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je odlučno demantovalo ove optužbe, navodeći da su "francuski vojnici pozicionirani u Nigeru na zahtev legitimnih nigerijskih vlasti, kako bi se borili protiv terorističkih grupa koje destabilizuju region i muče stanovništvo regiona Sahel", prenosi BFM TV.

"Današnja kretanja kroz vazdušni prostor izvedena su u okviru prethodnog dogovora i tehničke koordinacije sa nigerijskim snagama, koji su svi potvrđeni u pisanoj formi", navodi se u saopštenju Ke d'Orseja.

Iz nigerskog Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine saopšteno je ranije da su francuske snage navodno napale položaje Nacionalne garde Nigera.

"Francuske snage su oslobodile zarobljene teroriste i preletale vojnim avionom iz Ndžamene", navodi se u saopštenju Saveta, nakon čega je izdata naredba o podizanju nivoa uzbune širom zemlje, prenela je ranije agencija RIA Novosti.

Ke d'Orse je saopštio da nije došlo do napada na vojni kamp u Nigeriji, negirajući optužbe njigerske vojne hunte.

"Francuske snage koje su se dugi niz godina borile protiv terorističke pošasti u Sahelu, rizikujući živote svojih vojnika, nisu oslobodile nijednog teroristu", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Francuske.

Nacionalni savet za zaštitu otadžbine, sa generalom Abdurahmanom Tijanijem na čelu, preuzeo je vlast u Nigeru nakon svrgavanja izabranog predsednika Mohameda Bazuma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet