Fokus

ECOWAS: Biramo diplomatsko, a ne vojno rešenje situacije u Nigeru

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2023

-

20:32

ECOWAS: Biramo diplomatsko, a ne vojno rešenje situacije u Nigeru
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS ) i njen predsedavajući, predsednik Nigerije Bola Ahmed Tinubu, radije biraju diplomatsko rešenje za situaciju u Nigeru umesto vojne intervencije, rekao je danas Tinbuov portparol Ajuri Ngelale.

On je najavio da će ta organizacija na vanrednom samitu u glavnom gradu Nigerije Abudži u četvrtak razmotriti sve moguće opcije, iako, kako je naveo, želi da reši situaciju u Nigeru diplomatskim, a ne vojnim putem, prenosi Rojters.

Saopštio je i da je Tinbu naredio da se uvedu nove sankcije Nigeru preko Centralne banke Nigerije, a meta su entiteti i pojedinci uključeni u državni udar.

Vojna hunta u Nigeru zatvorila je vazdušni prostor u zemlji pošto je istekao ultimatum članica ECOWAS-a koje su najavile upotrebu sile ako svrgnuti predsednik ne bude vraćen na vlast.

EKOWAS je nakon puča kojim je svrgnut predsenik Nigera Mohamed Bazum saopštio da će obustaviti finansijsku pomoć Nigeru, uvesti zabranu putovanja i zamrznuti imovinu učesnika puča, njihovih porodica i svakog ko pristane da „učestvuje u institucijama” koje je postavila pobunjenička vojska. 

Takođe, zatvorene su granice i obustavljene komercijalne i finansijske transakcije između zemalja zajednice i Nigera.

 Bazum je pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne "obnavljanju ustavnog poretka". 

On je demokratski izabran pre dve godine i na zapadu ga vide kao ključnog saveznika u borbi protiv islamističkih ekstremista u regionu. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet