Fokus

Vođe hunte u Nigeru nisu dozvolile Viktoriji Nuland da se sastane sa svrgnutim predsednikom

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2023

-

07:35

Vođe hunte u Nigeru nisu dozvolile Viktoriji Nuland da se sastane sa svrgnutim predsednikom
Vođe hunte u Nigeru nisu dozvolile Viktoriji Nuland da se sastane sa svrgnutim predsednikom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vođe hunte u Nigeru odbili su da dozvole zamenici američkog državnog sekretara Viktoriji Nuland da se sastane sa svrgnutim predsednikom te zemlje Mohamedom Bazumom i odbili su njene zahteve da se obnovi demokratija nakon prošlomesečnog puča.

Nuland je razgovore u prestonici Nigerije, Nijameju, sa vođama vojne hunte u ponedeljak opisala kao "iskrene i teške", pošto su pobunjeni komandanti ponovo odbili da popuste međunarodnom pritisku da se povuku, objavio je "Gardijan".

Nuland je rekla da se sastala sa oficirima, uključujući brigadnog generala Musu Salaua Barmua, koji je imenovan za novog načelnika vojnog štaba. 

Međutim, hunta nije odgovorila ni na njene zahteve da se sastane sa samoproglašenim novim liderom Nigera generalom Abdurahmanom Tianijem, kao ni sa pritvorenim izabranim predsednikom Bazumom, koji je u kućnom pritvoru i tvrdi da ga drže kao taoca. 

Nuland je rekla da je upozorila da će biti posledica po odnose Nigera sa SAD, ukoliko hunta ne vrati Bazuma na vlast. Ona je izrazila nadu da će hunta otvoriti vrata diplomatiji. 

Nuland je istakla da vođe puča znaju koji rizik bi preuzeli ukoliko bi pozvali rusku privatnu vojnu formaciju Vagner da uđe u Niger. Vojna hunta je nedelju uveče zatvorila vazdušni prostor Nigera do daljneg, zbog, kako je navela, pretnje vojnom intervencijom.

Vođe puča su upozorile da će na svaki pokušaj da se naruši vazdušni prostor Nigera biti odgovoreno energično i trenutno.

Zvaničnici odbrane Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država "Ecowas-a" dogovorili su se o mogućem planu vojne akcije protiv Nigera, ukoliko Bazum ne bude pušten i vraćen na vlast do roka koji je istekao u nedelju.

Portparol "Ecowas-a" Emos Lungu rekao je u ponedeljak da će blok održati vanredni samit na kojem će se razgovarati o Nigeru u četvrtak u sedištu organizacije u Abudži.

Međutim, jedinstvo bloka je narušeno podrškom vođama državnog udara u Nigeru vladajućih hunti u Maliju i Burkini Faso, koje su članice Ekowas-a, i obećanjem da će stati u odbranu Nigera, ako bude potrebno.

Bazum je pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne "obnavljanju ustavnog poretka". On je izabran pre dve godine i na Zapadu ga vide kao ključnog saveznika u borbi protiv islamističkih ekstremista u regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet