Fokus

Pobunjenici u Nigeru tvde da "strana država" sprema vojnu intervenciju: Zatvoren vazdušni prostor

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2023

-

07:32

Pobunjenici u Nigeru tvde da "strana država" sprema vojnu intervenciju: Zatvoren vazdušni prostor
Tanjug/AP/Sam Mednick - Copyright Tanjug/AP/Sam Mednick

veličina teksta

Aa Aa

Vojna hunta u Nigeru zatvorila je vazdušni prostor u zemlji pošto je istekao ultimatum Ekonomske zajednice zapadnoafričkih nacija (ECOWAS), koja je najavila upotrebu sile ako svrgnuti predsednik ne bude vraćen na vlast, dok zapadni mediji saznaju da zapadnoafričke zemlje još nisu spremne za intervenciju.

Hunta, koja je krajem jula svrgnula s vlasti predsednika Mohameda Bazuma, zatvorila je vazdušni prostor tvrdeći da jedna "strana država" sprema intervenciju na njenu teritoriju, bez preciziranja o kojoj državi je reč, prenosi TV kanal Al Arabija.

Vebsajt za praćenje letova Flightradar24 pokazuje da je nebo iznad Nigera bez aviona, prenosi BBC.

Ranije je ECOWAS dao rok od nedelju dana da se svrgnuti predsednik Mohamed Bazum vrati na vlast u Nigeru, a u suprotnom je najavila da će upotrebiti silu da uspostavi ustavni poredak. 

Istovremeno, zapadni mediji su pisali da je plan za moguću vojnu intervenciju u Nigeru već razvijen.

ECOWAS je prethodno saopštio da će obustaviti finansijsku pomoć Nigeru, uvesti zabranu putovanja i zamrznuti imovinu učesnika puča, njihovih porodica i svakog ko pristane da "učestvuje u institucijama koje je postavila pobunjenička vojska". 

Zatvorene su granice i obustavljene komercijalne i finansijske transakcije između zemalja zajednice i Nigera.

Alžir, Burkina Faso i Mali protiv vojne intervencije

Dve zemlje kojima je Niger sused, Burkina Faso i Mali, ranije su upozorile da će svaku spoljnu vojnu intervenciju u Nigeru tretirati kao objavu rata njima. Burkina Faso i Mali su članovi ECOWAS-a, ali su suspendovani iz bloka otkako su njima zavladale vojne hunte.

Takođe, Alžir je kategorički protiv bilo kakve vojne intervencije u Nigeru, prenela je alžirska televizija Enahar citirajući predsednika Abdelmadžida Tebuna.

"Vojna intervencija bi mogla da zapali ceo region Sahela. Alžir neće koristiti silu protiv svojih suseda", izjavio je predsednik Tebun u intervjuu za lokalne medije, prenosi Rojters.

Juče je hiljade pristalica vojne hunte u Nigeru bilo okupljeno na stadionu u prestonici Nijameju, gde su uzvikivali slogane podrške generalu Abdurahmanu Tijaniju i zahvaljivali mu što je "oslobodio narod".

Na ulicama Nijameja bilo je i sporadičnih izraza podrške hunti, koja je saopštila da neće popustiti pod spoljnjim pritiskom da se povuče sa vlasti, prenosi Rojters.

Sedmi državni udar u zapadnoj i centralnoj Africi za tri godine potresao je region Sahela, jedan od najsiromašnijih na svetu. S obzirom na bogatstvo uranijumom i naftom i ključnu ulogu u ratu sa islamističkim militantima, Niger je strateški važan za SAD, Evropu, Kinu i Rusiju.

Zašto je Niger važan?

U pitanju je najveća država u zapadnoj Africi. Osim toga, u političkom smislu, u poslednjih nekoliko godina primer je relativne demokratske stabilnosti, u odnosu na Mali i Burkinu Faso koji su već podlegli vojnim udarima.

Vuk Vuksanović, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i saradnik Londonske škole ekonomije u razgovoru za Euronews Srbija rekao je nešto ranije da je u pitanju najozbiljnija bezbednosna kriza, pored one u Ukrajini.

Ne samo što su zapadne nacije smatrale Niger bedemom koji će štititi od daljih nemira i širenja ruskog uticaja u regionu, već zato što su u igri i krupni strateški interesi - na prvom mestu Francuske i SAD.

"Francuska ne paniči oko energetske krize zato što ona zadovoljava nuklearnim elektranama svoje energetske potrebe, a sedam odsto francuskih energetskih potreba je uranijum koji dolazi iz Nigera. Isto tako tu je sedište svih francuskih mirovnih trupa, na neki način to je čvorište za francuske mirovne i bezbednosne operacije", rekao je Vuksanović.

"I SAD imaju svoje interese. Agencije kao što su USAID daju pomoć od dve milijarde dolara godišnje Nigeru, koja je jedna od najsiromašnijih država sveta, a ima takođe nekoliko hiljada svojih vojnika na teritoriji Nigera i to je njihova baza za upravljanje svim dronovima u regionu", dodao je on.

Štaviše, američki Stejt department opisao je Niger kao "važan oslonac stabilnosti u Sahelu" i "pouzdanog partnera u borbi protiv terorizma" protiv različitih grupa povezanih sa Islamskom državom ili Al Kaidom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet