Fokus

Italija smanjuje broj vojnika u Nigeru da bi u bazi ostalo više mesta za civile

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2023

-

17:15

Italija smanjuje broj vojnika u Nigeru da bi u bazi ostalo više mesta za civile
Italija smanjuje broj vojnika u Nigeru da bi u bazi ostalo više mesta za civile - Copyright Tanjug/AP/Fatahoulaye Hassane Midou

veličina teksta

Aa Aa

 Italija je smanjila broj vojnika u vojnoj bazi u Nigeru kako bi se stvorio prostor za prijem civila kojima je potrebna zaštita, saopšteno je danas iz italijanskog Ministarstva odbrane.

Kako se navodi u saopštenju, vojni avion sa 65 italijanskih i deset američkih vojnika stigao je u Rim iz Niameja, glavnog grada Nigera, preneo je Rojters.

"Prebacivanje vojnika je organizovano kako bi se povećala logistička autonomija u italijanskoj vojnoj bazi radi optimizacije smeštajnog kapaciteta, ukoliko bude potrebno za preuzimanje civila i eventualnu evakuaciju", dodaje se u saopštenju. 

Zapadnoafrički regionalni blok (Ekovas) zapretio je vojnom intervencijom u Nigeru ukoliko situacija ne bude normalizovana i vraćena u stanje pre puča koji je vojna hunta izvršila 26. jula.

Ekovas je dao vođama puča u Nigeru rok od sedam dana da vrate na vlast svrgnutog predsednika Nigera Muhameda Bazuma ili će se, upozorio je, suočiti sa sankcijama i mogućom upotrebom sile.

Rok za povratak na vlast Bazuma ističe danas.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet