Fokus

Alžir se kategorički protivi vojnoj intervenciji u Nigeru

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2023

-

11:02

Alžir se kategorički protivi vojnoj intervenciji u Nigeru
Alžir se kategorički protivi vojnoj intervenciji u Nigeru - Copyright AP/ Fateh Guidoum

veličina teksta

Aa Aa

Alžir je kategorički protiv bilo kakve vojne intervencije u Nigeru, prenela je alžirska televizija Enahar citirajući predsednika Abdelmadžida Tebuna.

"Vojna intervencija bi mogla da zapali ceo region Sahela. Alžir neće koristiti silu protiv svojih suseda", izjavio je predsednik Tebun u intervjuu za lokalne medije, prenosi Rojters.

Agencija AP prenela je u subotu da je uoči isteka roka za oslobađanje svrgnutog predsednika Nigera Mohameda Bazuma i moguće vojne intervencije zapadnoafričkog regionalnog bloka (ECOVAS) u slučaju da Bazum ne bude oslobođen, vojna hunta Nigera zatražila pomoć od ruske plaćeničke grupe Vagner.

Analitičar Vasim Nasr, novinar i viši naučni saradnik Centra Sufan, nezavisnog neprofitnog centra za istraživanje, analizu i strateški dijalog o globalnoj bezbednosti, tvrdi da je ovu informaciju prva prenela francuska TV mreža Frans 24, a potvrdila su je i tri izvora iz Malija i jedan francuski diplomata.

"Potreban im je (Vagner) da bi im garantovao opstanak na vlasti", rekao je Nasr i dodao da u Vagneru razmatraju zahtev vojne hunte Nigera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet