Fokus

Vojna hunta u Nigeru opozvala više sporazuma sa Francuskom, zbačeni predsednik traži pomoć od SAD

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2023

-

07:10

Vojna hunta u Nigeru opozvala više sporazuma sa Francuskom, zbačeni predsednik traži pomoć od SAD
Vojna hunta u Nigeru opozvala više sporazuma sa Francuskom, zbačeni predsednik traži pomoć od SAD - Copyright Tanjug/AP/Fatahoulaye Hassane Midou

veličina teksta

Aa Aa

Vojna hunta u Nigeru saopštila je da je opozvala više sporazuma o vojnoj saradnji sa Francuskom, nakon vojnog svrgavanja predsednika Mohameda Bazuma u državnom udaru prošle sedmice. 

Francuska ima između 1.000 i 1.500 vojnika u Nigeru, kao pomoć u borbi protiv pobune grupa povezanih sa Al Kaidom i Islamskom državom, koje su se proširile širom regiona, preneo je Rojters.

Bazuma, prvog demokratski izabranog predsednika u Nigeru, uhapsili su članovi njegove garde prošle sedmice.  Vođa državnog udara general Abdurahman Tijiani postavljen je za šefa države.

U Nigeru se nalaze francuske i američke vojne baze i smatra se ključnim partnerom u borbi protiv islamističkih pobunjenika. Niger je bio partner evropskim zemljama koje pokušavaju da zaustave protok migranata preko Sredozemnog mora, pristajući da primi nazad stotine migranata iz pritvorskih centara u Libiji.

Bazum zatražio pomoć od SAD

Zbačeni predsednik Nigera pozvao je SAD i međunarodnu zajednicu da "pomognu u obnavljanju ustavnog poretka" u toj zemlji nakon prošlonedeljnog puča.

U tekstu u "Vašington postu", Bazum kaže da se obraća "kao talac", objavio je danas BBC. Bazum je upozorio da bi puč, ukoliko bi uspeo, imao katastrofalne posledice po Niger, region i ceo svet.

"Borba za naše zajedničke vrednosti, uključujući demokratski pluralizam i poštovanje vladavine prava, jedini je način da se postigne održiv napredak u borbi protiv siromaštva i terorizma", naveo je Bazum. 

On je upozorio na veze vođa puča sa ruskom privatnom paravojnom  grupom Vagner koja deluje u drugim delovima regiona. "Ceo centralni region Sahela mogao bi da padne pod ruski uticaj preko grupe Vagner, čiji je brutalni terorizam u Ukrajini u potpunosti prikazan, istakao je Bazum.

Vođe državnog udara objavili su u četvrtak da povlače ambasadore Nigera iz Francuske, SAD, Nigerije i Togoa. U saopštenju pročitanom na nacionalnoj televiziji, oni su rekli da su funkcije četvorice ambasadora "prekinute".

Ambasador Nigera u SAD Kiari Liman-Tinguiri rekao je samo nekoliko sati ranije da bi hunta "trebalo da se urazumi" i da shvati, kako je naveo, da puč ne može uspeti.

Hiljade ljudi izašlo je na ulice glavnog grada Nigera, Nijameja, u četvrtak na mirne demonstracije podržavajući državni udar i kritikujući druge zapadnoafričke zemlje zbog uvođenja finansijskih i trgovinskih sankcija prema Nigeru.

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je ranije ove sedmice sa Bazumom telefonski, a SAD su nakon toga saopštile da su posvećene obnavljanju demokratski izabrane vlade Nigera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet