Fokus

Italija poziva zapadnoafričke države da produže ultimatum Nigeru

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2023

-

21:16

Italija poziva zapadnoafričke države da produže ultimatum Nigeru
Italija poziva zapadnoafričke države da produže ultimatum Nigeru - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani pozvao je danas Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država (ECOWAS) da produži rok vojnoj hunti u Nigeru za vraćanje svrgnutog predsednika te zemlje na funkciju.

"Nadam se da će ultimatum upućen Nigeriji, koji je istekao sinoć u ponoć, danas biti produžen", rekao je Tajani za list La Stampa, prenosi Rojters.

ECOWAS, koja je u prošlosti slala vojne snage zemalja članica u problematične države, dala je vojnoj hunti u Nigeru rok da se povuče do nedelje.

Vojna hunta u Nigeru zatvorila je vazdušni prostor odmah po isteku ultimatuma i najavljene upotrebe sile u slučaju da svrgnuti predsednik ne bude vraćen na vlast, iako zapadni mediji prenose da zapadnoafričke zemlje još nisu spremne za takvu intervenciju.

"Oružane snage uz podršku naroda Nigera, spremne su da brane integritet naše teritorije", izjavio je predstavnik vojske na nacionalnoj televiziji.

Lideri puča su takođe pozvali omladinu Nigera da bude spremna da služi svojoj zemlji u slučaju potrebe i odazove se pozivu vojnih vlasti.

Vojska Nigera naredila je da se zatvori vazdušni prostor tvrdeći da jedna "strana država" sprema invaziju na njenu teritoriju, bez preciziranja o kojoj državi je reč, preneo je ranije danas TV kanal Al Arabija.

Vebsajt za praćenje letova Flightradar24 pokazuje da je nebo iznad Nigera bez aviona, preneo je Bi-Bi-Si.

Predsednik Nigerije Bola Ahmed Tinubu sazvao je vanredni samit šefova država i vlada Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) povodom situacije u Nigeru, objavljeno je danas na sajtu te organizacije.

Kako se navodi, samit će biti održan u četvrtak 10. avgusta u Abudži, prestonici Nigerije.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet