Fokus

Pripadnici FBI ubili čoveka koji je pretio Bajdenu

Komentari

Autor: NBC news

09/08/2023

-

21:30

Pripadnici FBI ubili čoveka koji je pretio Bajdenu
Pripadnici FBI ubili čoveka koji je pretio Bajdenu - Copyright Tanjug/Laura Seitz/The Deseret News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici FBI su pucali i ubili čoveka iz Jute dok su pokušavali da ga uhapsi zbog nasilnih pretnji predsedniku Džou Bajdenu i okružnom tužiocu Njujorka koji goni bivšeg predsednika Donalda Trampa u vezi sa tajnim isplatama novca, javio je NBC njuz.

Isti čovek, stanovnik Prova Kreg Deleu Robertson, navodno je pretio i mnogim drugim političarima. 

Sudski dokumenti kažu da je FBI opisao Robertsona kao belca „starog otprilike 70-75 godina” koji je nadgledan i koji je „nosio tamno odelo, belu košulju, crvenu kravatu i raznobojni (možda kamuflažni) šešir sa natpisom TRAMP na prednjoj strani”.

Jedan od zvaničnika upoznatih sa slučajem rekao je za Ej-Bi-Si njuz da je istraga počela u aprilu i da je FBI obavestio američku Tajnu službu u junu. Pored pretećih poruka na društvenim mrežama, naveo je zvaničnik, muškarac koji je bio pod istragom nagovestio je na internetu da planira da predzme "fizičku akciju". Pretnje su, kako je rekao, ocenjene kao "verodostojne".

Tanjug/Laura Seitz/The Deseret News via AP

 

 

Robertsona je ubio najmanje jedan agent FBI-ja u 6:15 ujutro u Provu, oko 12 sati pre nego što je Bajden trebalo da stigne u Solt Lejk Siti, u posetu toj državi. Nijedan agent nije povređen.

Robertson je u ponedeljak navodno zapretio pominjući Bajdenov put u Jutu, rekavši da treba da pripremi svoju kamuflažnu opremu i snajpersku pušku. 

„Incident je počeo kada su specijalni agenti pokušali da uruče naloge za hapšenje i pretres jedne kuće", navodi se u saopštenju FBI.

Osim Bajdenu  Robertson je navodno pretio da će pucati na tužioca Menhetna Alvina Braga mlađeg koji je optužio Trampa za falsifikovanje poslovnih zapisa u vezi sa plaćanjem porno zvezdi Stormi Danijels iz 2016. kako bi ćutala o njenom navodnom seksualnom odnosu sa Trampom deceniju ranije.

"FBI veoma ozbiljno shvata sve incidente sa pucnjavom u kojima su učestvovali naši agenti ili članovi operativne grupe. U skladu sa politikom FBI-ja, incident sa pucnjavom je pod kontrolom našeg inspekcijskog odeljenja. Pošto je istraga u toku, više detelja ne možemo otkriti", navodi se u saopštenju FBI.

 

Komentari (0)

Svet