Fokus

Promenjena optužnica Izraelcu koji je ubio Palestinca na Zapadnoj obali

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2023

-

23:42

Promenjena optužnica Izraelcu koji je ubio Palestinca na Zapadnoj obali
Promenjena optužnica Izraelcu koji je ubio Palestinca na Zapadnoj obali - Copyright Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska policija umanjila je danas optužbe za ubistvo protiv jevrejskog naseljenika Džehiela Indora, osumnjičenog da je ubio Palestinca Kusaija Matana u pucnjavi 4. avgusta.

Kako prenosi Rojters, Indoru je sada optužen za ''namerno ili hladnokrvno ubistvo'', za razliku od prethodne optužnice, kada je bio optužen za ''ubistvo motivisano rasizmom'', koje, prema izraelskom zakonu, sudu daje ovlašćenje da izrekne znatno oštrije kazne u slučaju presude.

Palestinski zvaničnici su poručili da je osumnjičeni bio deo grupe od 150 do 200 doseljenika koji su bacali kamenje, palili automobile i kada su se suočili sa palestinskim stanovništvom ubili Matana i ranili nekolicinu drugih, prilikom incidenta u blizini sela Burka.

Međutim, još nije podignuta zvanična optužnica.

Advokat odbrane je rekao da su doseljenici, uključujući i Indora, postupali u samoodbrani.

Vašington, čije su tradicionalno bliske veze sa Izraelom poslednjih meseci postale zategnute, opisao je incident kao "teroristički napad izraelskih ekstremističkih doseljenika''.

U prvih šest meseci ove godine, UN su zabeležile 591 incident povezan sa izraelskim naseljenicima koji su doveli do palestinskih žrtava, materijalne štete ili oboje, što je najveći broj nakon 2006. godine.

Izrael navodi biblijske i istorijske veze sa Zapadnom obalom naseljenom Palestnicima, koju izraelske vlasti žele da pripoje.

   

Komentari (0)

Svet