Fokus

Kina osudila posetu potpredsednika Tajvana Vilijama Laija SAD

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2023

-

15:15

Kina osudila posetu potpredsednika Tajvana Vilijama Laija SAD
Tanjug/AP/Kiichiro Sato - Copyright Tanjug/AP/Kiichiro Sato

veličina teksta

Aa Aa

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je danas kratku posetu potpredsednika Tajvana Vilijama Laija Sjedinjenim Američkim Državama, rekavši da je Lai separatista i "čovek koji pravi probleme", zbog čega će Kina preduzeti snažne korake da zaštiti svoj suverenitet.

Lai, koji se smatra najizglednijim kandidatom na predstojećim, januarskim predsedničkim izborima na Tajvanu, stigao je u Njujork kasno u subotu i zvanično je u tranzitu prema Paragvaju, gde će prisustvovati inauguraciji novog predsednika te države, prenosi Rojters.

U saopštenju koje je zvanični Peking objavio nedugo nakon Laijevog sletanja u Njujork, Kina izražava protivljenje bilo kakvim posetama "separatističkih tajvanskih zvaničnika koji promovišu nezavisnosti Tajvana" u SAD.

Lai je na svom nalogu na platformi Iks, koja se ranije zvala Tviter, napisao da se "raduje što će videti prijatelje" u Njujorku.

On je istakao da je "srećan što je stigao u Veliku jabuku, ikonu slobode, demokratije i mogućnosti". 

Avion "Čajna erlajnsa" kojim je Lai putovao iz Tajpeja sleteo je na njujorški aerodrom "Džon F. Kenedi" nešto posle 20:15. po lokalnom vremenu.

Ni Tajvan ni SAD nisu dali saopštili tačne detalje o njegovom rasporedu u SAD.

Laura Rosenberger, predsednica Američkog instituta na Tajvanu (AIT), neprofitne organizacije koja održava nezvanične odnose američke vlade sa Tajvanom, navela je na platformi Iks da će se sastati sa Laijem u San Francisku.

Vašington nema formalne diplomatske veze sa Tajvanom, ali je su SAD njegov najvažniji međunarodni snabdevač oružjem.

Paragvaj je jedna od retkih preostalih zemalja na svetu koja ima formalne odnose sa Tajvanom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet