Fokus

Nova optužnica protiv Trampa sadrži "formulaciju tipičnu za mafiju": Za šta se tereti bivši predsednik SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

15/08/2023

-

15:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp i još 18 njegovih saveznika optuženi su u Džordžiji zbog pokušaja da ponište njegov izborni poraz 2020. godine u toj saveznoj državi. Tužioci su ovom prilikom koristili formulaciju koja se obično povezuje sa mafijom, pa su tako Tramp, saradnici i advokati optuženi za "zločinački poduhvat" pomoću kog je, kako se navodi, Tramp trebalo da se zadrži na vlasti. 

Optužnica od skoro 100 stranica opisuje desetine radnji koje su preduzimali Tramp ili njegovi saradnici kako bi poništili poraz u Džordžiji, uključujući tu i molbu za državnog sekretara savezne države, republikanaca, da "pronađe dovoljno glasova" kako bi Tramp pobedio. 

Tu su nabrojani i uznemiravanje zaposlenog na državnim izborima koji se suprotstavio lažnim tvrdnjama o prevari, i pokušaj da se ubede zakonodavci Džordžije da ignorišu volju birača, odnosno da imenuju novu listu birača na elektorskom koledžu koji su naklonjeni Trampu.

Takođe, navodi se i da je postojala zavera prema kojoj je jedan od Trampovih advokata "namestio" glasačke mašine u ruralnom okrugu Džordžije i ukrao podatke koji su govorili o glasovima.

"Optuženi, umesto da se pridržavaju zakonskog procesa u Džordžiji za vreme izbora, učestvovali su u kriminalnom reketiranju kako bi poništili rezultat predsedničkih izbora", rekla je na konferenciji za medije okružni tužilac okruga Fulton Fani Vilis, čija je kancelarija pokrenula slučaj.

Među ostalim optuženima su bivši šef kabineta Bele kuće Mark Medouz, Trampov lični advokat Rudi Đulijani, kao i zvaničnik Ministarstva pravde Trampove administracije, Džefri Klark, koji je radio uz tadašnjeg predsednika kako bi se poništili rezultati u Džordžiji. 

Optuženi su i mnogi drugi advokati koji su "došli na pravno sumnjive ideje sa ciljem da ponište rezultate", uključujući Džona Istmana, Sidnija Pauela i Keneta Čezebroa.

Vilis je rekla da će optuženima biti dozvoljeno da se dobrovoljno predaju do podneva 25. avgusta. Takođe, rekla je da planira da se suđenje održi u roku od šest meseci, i da namerava da sudi optuženima kao grupi.

Četvrta optužnica za pet meseci

Ovo je četvrti put u poslednjih pet meseci da je podignuta optužnica protiv bivšeg predsednika SAD, i to svaka u drugom gradu. Agencija AP ocenjuje da bi to "bilo previše za svakoga, a kamoli za njega koji balansira između uloge optuženog i predsedničkog kandidata".

Pre dve nedelje, specijalni tužilac Ministarstva pravde Trampa je optužio za zaveru da poništi izbore, naglašavajući da su tužioci nakon dugih istraga koje su usledile nakon nemira na Kapitolu 6. januara 2021. preduzeli korake da ga pozovu na odgovornost za "napad na osnove američke demokratije".

Tanjug/Justice Department via AP

Poverljiva dokumenta, predmet jedne od optužnica

Slučaj Džordžije pokriva neke od istih optužbi kao i sud u Vašingtonu, uključujući pokušaje da Tramp i njegovi saveznici poremete prebrojavanje glasova, ali je u Džordžiji optuženo čak 19 osoba (uključujući Trampa), dok je u Vašingtonu on jedini optuženi. 

U dokumentu iz Džordžije, jezikom koji se često koristi da opiše operacije mafije, bivši predsednik Sjedinjenih Država, bivši šef kabineta Bele kuće, Trampovi advokati i bivši gradonačelnik Njujorka optužuju se da su članovi "kriminalne organizacije", koji su bili deo "društva koje je operisalo u Džordžiji i drugim saveznim državama".

Podizanjem optužnice je zaključen buran dan u sudu, nakon što se na zvaničnoj internet-stranici te institucije nešto pre toga pojavio spisak optužbi koje se spremaju. Ovo je brzo uklonjeno, ali su pojedine agencije, poput Rojtersa, ipak bile brze i objavila kopiju spiska.

Tramp i njegov tim su, međutim, odmah skrenuli pažnju na ovu situaciju, tvrdeći da je to dokaz da je optužnica "nameštena", i slali su je svojim donatorima u mejlu kojim su prikupljali sredstva.

Tramp tvrdi da je u pitanju "politički motiv"

U saopštenju nakon objavljene optužnice, Tramp je rekao da je reč o "politički motivisanim i nameštenim optužbama, o čemu svedoči i to", kako je naveo, "što se dokument pojavio na veb stranici suda okruga Fulton i pre nego što su optužbe zvanično objavljene".

Tramp je na svojoj Truth Social mreži osudio "lov na veštice" koji se vodi protiv njega, prenosi BBC.

"Šta je sa dokumentima optužnice objavljenim danas, mnogo pre nego što je velika porota uopšte glasala, a zatim brzo povučenim? Meni zvuči namešteno!", naveo je Tramp.

Tramp je sugerisao da su optužbe protiv njega politički motivisane, postavljajući pitanje "zbog čega optužnica podignuta pre dve i po godine nego sad, usred političke kampanje za predsedničke izbore 2024. godine".

profimedia

Neredi na Kapitolu

Mnoga od 161 dela Trampa i njegovih saradnika navedenih u optužnici Džordžije već su privukla široku pažnju. 

To uključuje i, kako se navodi, poziv od 2. januara 2021. u kojem je Tramp rekao državnom sekretaru Bredu Rafenspergeru da "nađe" 11.780 glasova potrebnih da se poništi njegov izborni poraz. Tim pozivom, rekli su tužioci, prekršen je zakon Džordžije koji zabranjuje nagovaranje zvaničnika da prekrši svoju zakletvu.

Takođe, Tramp je optužen i za davanje lažnih izjava, zbog niza tvrdnji koje je izneo Rafenspergeru i drugim državnim izbornim zvaničnicima, uključujući i to da je do 300.000 glasačkih listića "misteriozno ubačeno u spisak" na izborima 2020. godine.

Za šta su optuženi ostali?

Među optuženima su i njegov bivši advokat i bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, kao i pojedinci za koje tužioci kažu da su pomogli Trampu i njegovim saveznicima na terenu u Džordžiji da zastraše ljude koji su radili na glasačkim mestima.

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File

Rudi Đulijani

Jedan čovek, Stiven Klifgard Li, optužen je da je "išao u dom jedne od zaposlenih na biračkom mestu sa namerom da utiče na njeno svedočenje". 

Ta žena i njena ćerka svedočile su Kongresu prošle godine o tome kako su Tramp i njegovi saveznici hteli da iskoriste snimak nadzorne kamere iz novembra 2020. da ih optuže za varanje, ali su ove optužbe brzo razotkrivene kao lažne.

Optužnica tereti Sidnija Pauela i nekoliko drugih za manipulisanje glasačkim mašinama u okrugu Kafi, Džordžija, i krađu podataka koji pripadaju kompaniji "Dominion", proizvođaču mašina za tabelarni prikaz glasova, koji je dugo bio u fokusu teorija zavere.

Prema dokazima koje je javno objavio kongresni komitet koji istražuje šestojanuarske nerede, Trampovi saveznici su ciljali na okrug Kafi u potrazi za dokazima kojima bi potkrepili teorije o "prevari birača", navodno kopirajući podatke i softver.

Pored dva slučaja u vezi sa izborima, Tramp se suočava sa zasebnom federalnom optužnicom koja ga optužuje za nezakonito gomilanje poverljivih dokumenata, kao i slučajem u državi Njujork koja ga tereti za falsifikovanje poslovnih zapisa.

Reacije republikanaca i demokrata

Kako se broj optužnica povećava, Tramp koji je vodeći republikanski kandidat za predsednika na izborima 2024. godine, često prikuplja sredstva baš oko ovih tema, predstavljajući sebe kao "žrtvu demokratskih tužilaca".

Republikanski saveznici brzo su stali na Trampovu stranu. Tako je, na primer, lider te partije u predstavničkom domu Kevin Mekartni napisao na Tviteru da će "Amerikanci brzo videti kroz ovu očajničku prevaru".

Takođe, Trampov pravni tim je rekao da je optužnica rezultat "jednostrane velike porote koja se oslonila na svedoke koji gaje svoje lične i političke interese, od kojih su neki vodili kampanje u kojima su hvalili svoje napore protiv optuženih".

Advokati Trampa su rekli da "očekuju detaljnu reviziju ove optužnice, koja je nesumnjivo jednako manjkava i neustavna kao i ceo proces".

Sa druge strane su, naravno, demokrate od kojih su se neki i ranije borili protiv Trampa u političkoj areni. U zajedničkom saopštenju, dvojica vodećih demokrata u Kongresu, Čak Šumer i Hakim Džefris, rekli su da četvrti slučaj protiv Trampa, "baš kao i tri prethodna, predstavlja ponovljeni obrazac kriminalnih aktivnosti bivšeg predsednika".

U ponedeljak uveče je, gostujući u jednoj emisiji na kanalu MSNBC, bivša državna sekretarka Hilari Klinton (koja je izgubila na predsedničkim izborima 2016. od Trampa) rekla da je u pitanju "strašan trenutak za zemlju, to da je bivši predsednik optužen za užasno velike zločine".

"Jedina satisfakcija može biti da sistem funkcioniše. Teži se pravdi", dodala je Klinton.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet