Fokus

Od izgorelog satelita do nesuđene tuče u Koloseumu: Istorija rivalstva između Marka Zakerberga i Ilona Maska

Komentari

Autor: Staša Rosić

20/08/2023

-

17:32

Od izgorelog satelita do nesuđene tuče u Koloseumu: Istorija rivalstva između Marka Zakerberga i Ilona Maska
Zakerberg i Mask - Copyright Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez, Stephan Savoia

veličina teksta

Aa Aa

Priča o potencijalnom MMA meču između Ilona Maska i Marka Zakerberga jedna je od najpraćenijih "sportskih" vesti ovog leta, u kojoj je ozbiljne pretnje sve teže razlučiti od (već pomalo zamorne) šale. Dvojica milijardera, osnivača najuticajnijih društvenih mreža na svetu, koji su već godinama, barem na društvenim mrežama i ljuti rivali, već neko vreme jedan drugog navodno pozivaju na fizički okršaj, a međusobna podbadanja otišla su toliko daleko, da se umešala čak i Ilonova 75-godišnja majka.

Prema njihovim poslednjim prepiskama na društvenim mrežama, Mask je bio spreman da dođe do Zakerbergove kuće, ali ga je onda predstavnika lidera kompanije "Meta" obavestio da trenutno nema nikoga tamo.

Da li je reč o realnom sukobu ili je sve samo marketinški trik kojim skreću pažnju na svoje platforme?

Satelit razdora

Mada sada ceo svet zna da Ilon Mask i Mark Zakerberg održavaju imidž ljutih rivala, njihov sukob zapravo seže u 2016. godinu, kada se saradnja između dvojice milijardera doslovno pretvorila u pepeo. Naime, Maskova kompanija "SpaceX" trebalo je da lansira u svemir Zakerbergov 200 miliona dolara vredan satelit, ali je u nesreći pre poletanja došlo do eksplozije u kojoj je satelit poptuno uništen.

Nakon tog događaja, Zakerberg je na Fejsbuku napisao da je "duboko razočaran", a nedugo potom nimalo suptilno potkačio je Maska u jednom strimu uživo, nazvavši kritičare veštačke inteligencije, "neodgovornim zakeralima koji pokušavaju da razglase scenarije sudnjeg dana".

Mask, koji je više puta upozoravao na opasnosti koje čovečanstvu preti od AI, kasnije je objavio na Tviteru: "Pričao sam s Markom o ovome. Njegovo razumevanje ove teme je ograničeno". Vredi napomenuti da kompanija "Meta" radi na društvenoj platformi zasnovanoj na veštačkoj inteligenciji.

Okršaji na internetu nastavljeni su i 2018. kada se Mask pridružio pokretu #Delete Facebook, nakon skandala sa "Kembridž analitikom", kada je obrisao Fejsbuk strane kompanija "SpaceX" i "Tesla", navodeći da su "ionako izgledale jadno".

 

 

Nekoliko minuta kasnije, Mask je prvi put javno priznao da je njegova kompanija kriva što je Zakerberg ostao bez satelita, ali je istakao da su Fejsbuku "zbog toga dali besplatan ručak kao kompenzaciju".

Mask nikad nije ponovo pokrenuo te naloge na Fejsbuku.

Zakerberg je, s druge strane, bio oprezniji u komentarima o svom rivalu, a u podkastu Leksa Fridmana, koji je inače Maskov prijatelj, na pitanje o tome da li promene u Tviteru vidi kao pozitivne, nakon duge pauze, odgovorio je potvrdno.

Pohvalio je Maskovu spremnost da otpusti zaposlene i da smanji obim kompanije, primećujući da je podstakao i druge tehnološke lidere da učine isto.

"Promene koje je uveo su verovatno dobre za industriju", rekao je Zakerberg.

Mask, međutim, nije uzvratio istom merom.

"Pošalji mi lokaciju"

Kulminacija je usledila nakon prvih glasina o Zakerbergovoj platformi Threads, direktnom rivalu Tviteru, o kojoj je Mask rekao: "Siguran sam da Zemlja jedva čeka da se nađe pod Zakovim palcem", aludirajući na kritike mnogih da kompanija Meta poseduje opasno mnogo podataka o stanovnicima sveta.

Kada ga je nakon te objave jedan od pratilaca šaljivo podsetio da Zakerberg poznaje džiju-džicu (inače, ima i plavi pojas u toj veštini, a osvajao je i medalje na takmičenjima), Mask je odgovorio da je spreman na "meč u kavezu".

Tvit je u početku delovao kao Maskova šala, ali je Zakerberg naizgled ozbiljno shvatio izazov i na Instagramu objavio skrinšot, uz natpis: "Pošalji mi lokaciju".

Mask je odgovorio: "Vegas Oktagon", što je inače prostor u vlasništvu "Ultimate Fighting Championship" (UFC).

Glasine da će se borba ipak održati rasplamsala je i predsednica UFC Dejna Vajt, koja je pozvala i jednog i drugog milijardera i kasnije tvrdila da su oni "mrtvi ozbiljni" kad je reč o ovoj borbi.

Mask je čak objavio poduži post o tome da planiraju da organizuju humanitarni meč.

 

 

"Borbu će organizovati moja i Zakova fondacija (ne UFC). Prenos će biti na ovoj platformi (X/Twitter) i Meta. Sve u kadru će podsećati na drevni Rim, dakle neće biti ničeg modernog. Pričao sam sa premijerkom Italije i ministrom kulture. Složili su se da sve bude na ovoj drevnoj lokaciji (Koloseumu). Sve će biti u znaku odavanja počasti prošlosti i sadašnjosti Italije i sva zarađena sredstva idu veteranima i pedijatrijskim klinikama u Italiji", napisao je Mask.

Međutim, nedugo nakon toga, Zakerberg je naveo da je "vreme da svi nastave dalje sa svojim životima".

"Mislim da svi možemo da se složimo da Ilon nije ozbiljan i da je vreme da nastavimo dalje. Ponudio sam pravi datum. Dejna Vajt ponudila je da to bude legitimno takmičenje u humanitarne svrhe. Ilon neće da potvrdi datum, a onda kaže da mu treba operacija i još da radimo probnu rundu u mom dvorištu. Ako se Ilon ikad uozbilji po pitanju termina i zvaničnog događaja, zna gde može da me nađe. U suprotnom, vreme je da se ide dalje. Fokusiraću se na to da se takmičim sa ljudima koji ozbiljno shvataju sport", naveo je osnivač kompanije "Meta".

U međuvremenu, italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano demantovao je Maskove navode da su mu odobrili Koloseum kao mesto održavanja njihovog meča, ali se lider kompanije "Tviter" odnosno "X" i dalje drži svog scenarija.

 

 

"Šalio sam se da bih se tukao sa Zakom, ali je on onda rekao: 'Pošalji mi lokaciju'. Italija je velikodušno ponudila Koloseum. Zak je odbio. Predložio sam njegovu kuću kao 'sigurno mesto', ali je tragično, on tada, khm, 'putovao'. Hoće li se on igde boriti?", naveo je Mask.

Zašto bi Zakerberg i Mask uopšte želeli da se bore?

Kada je jedan pratilac pitao Maska koji je cilj njihove potencijalne tuče, on mu je odgovorio: "To je civilizovani oblik rata. Muškarci vole rat". Zakerberg je svoju odluku pravdao time da "voli sport i da će bez obzira na to šta se desi sa Maskom, nastaviti da se takmiči sa ljudima koji treniraju".

Međutim, primetno je i to da su dvojica tehnoloških lidera privukla i veliku pažnju na svoje platforme ovom prepiskom. 

Martina Anđelković, stručnjak za marketing i internet preduzetnica (Everything Belgrade i Snajka de Madre), smatra da se sukob barem delimično može tumačiti i kao marketinški potez, s obzirom na to da posredno povećava vidljivost njihovih kompanija i projekata.

 

 

"Da li je sukob stvaran ili ne, teško je reći sa sigurnošću ali njihova razmena svakako doprinosi promociji njihovih kompanija i ličnih brendova", objašnjava Anđelković za Euronews Srbija.

Ona međutim, sumnja da takvi nastupi na društvenim mrežama mogu dugoročno da im pomognu da svoje mreže održe relevantnim.

"TikTok im neprekidno diše za vratom i jasno je da i Zakerberg i Mask pokušavaju da odgovore na taj veliki izazov uvođenjem sličnih funkcija na Fejsbuku i Tviteru", ističe Anđelković.

Ona smatra da se odgovor može potražiti i u tome da su savremeni lideri počeli da se udaljavaju od imidža "nedodirljivih milijardera" i da žele da se iz drugačijeg ugla približe svojim korisnicima.

"I jednog i drugog prati vrlo negativna medijska slika zbog uloge koje njihove platforme imaju u savremenom životu ljudi. Imajmo u vidu da su mnogi ogorčeni zbog onoga što je Mask uradio sa Tviterom, a da je nekadašnji 'Facebook' bio primoran na kompletan ribrending zbog svih skandala vezanih za nedovoljnu zaštitu podataka svojih korisnika. Ma koliko delovalo ekscentrično, ovo je barem zabavniji način da se predstave u javnosti", ističe Anđelković.

profimedia

 

Podsećamo, 2021. godine, Facebook se našao na najvećoj prekretnici u istoriji kompanije, kada je uzbunjivačica Frensis Haugen obelodanila da su njeni čelnici bili upućeni u to da se njegove platforme koriste za širenje mržnje, nasilja i dezinformacija, ali da kompanija nikada nije reagovala, već da je prikrivala dokaze.

Haugen je početkom oktobra svedočila pred jednim pododborom američkog Senata, kako bi dodatno obrazložila svoje tvrdnje. Između ostalog, ona je tada rekla da jedina osoba koja kontroliše Zakerberga je on sam, i da rukovodstvo kompanije zna kako može da poboljša privatnost svojih korisnika, ali to ne radi zbog profita.

S druge strane, Ilon Mask je zbog ekscentričnog ponašanja, kontroverznih političkih stavova i ograničavanja slobode govora na Tviteru i sam na meti žestokih kritika. 

I dok je ideja o tuči dvojice milijardera mnogima povod za beskrajnu razmenu mimova i zauzimanje strana, ovaj sukob, ukoliko uopšte postoji, možda je i najbolje sažet u parafrazi podnaslova filma "Osmi putnik protiv Predatora": "Ko god od njih dvojice pobedi, mi ćemo izgubiti".

Komentari (0)

Svet