Fokus

Pjongjang kritikuje nedavni sastanak SB UN o stanju ljudskih prava u Severnoj Koreji

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2023

-

09:25

Pjongjang kritikuje nedavni sastanak SB UN o stanju ljudskih prava u Severnoj Koreji
Savet bezbedosti UN - Copyright Tanjug AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Pjongjang je kritikovao nedavni sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju ljudskih prava u Severnoj Koreji, tvrdeći da su SAD iskoristile međunarodnu organizaciju za potez protiv Pjongjanga, javila je danas severnokorejska državna agencija KCNA.

KCNA je citirala neimenovanog portparola severnokorejskog istraživačkog centra za ljudska prava koji je rekao da Pjongjang odbacuje, kako je navedeno, "klevete" SAD i njihovih sledbenika o stanju ljudskih prava u Severnoj Koreji i da će braniti suverenitet države, socijalistički sistem i svoje bezbednosne interese.

Kina, glavni saveznik Pjongjanga, protivila se sastanku SB o stanju ljudskih prava u Severnoj Koreji, ali nije pokušala da ga blokira, preneo je Rojters.

Savet bezbednosti UN raspravljao je o kršenju ljudskih prava u Severnoj Koreji u četvrtak, a američka ambasadorka u UN Linda Tomas Grinfild kritikovala je severnokorejskog lidera Kim Džong Una zbog razvoja nuklearnog oružja i projektila, kao i zbog represije. 

Predsednik SAD Džozef Bajden i lideri Južne Koreje i Japana saglasili su se na sastanku u petak u Kemp Dejvidu da tri zemlje prodube vojnu i ekonomsku saradnju usred suočavanja sa rastućom moći Kine i nuklearnim pretnjama iz Severne Koreje. 

Takođe su se saglasili da tri zemlje održavaju godišnje vojne vežbe i razmenjuju informacije u realnom vremenu o severnokorejskim raketama lansiranim do kraja godine. 

 

Komentari (0)

Svet