Fokus

Prva tropska oluja posle 84 godine: "Hilari" pogodila južnu Kaliforniju, škole u Los Anđelesu zatvorene

Komentari

Autor: Euronews

21/08/2023

-

09:43

Prva tropska oluja posle 84 godine: "Hilari" pogodila južnu Kaliforniju, škole u Los Anđelesu zatvorene
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Hilari, prva tropska oluja koja je pogodila južnu Kaliforniju u 84 godine, donela je sa sobom poplave, klizišta, jake vetrove i nestanke struje.

Meksičko poluostrvo Donja Kalifornija pogođeno je poplavnim vodama, pre nego što je oluja prešla preko južne Kalifornije, gde je preplavila puteve i srušila drveće, dok je rasla zabrinutost da bi poplave mogle da zahvate mesta čak i na severu, do Ajdaha.

U neikim planinskim krajevima već je palo više od 15 centimetara kiše, i ugroženo je više teritorije nego što je slučaj na godišnjem nivou u pustinjskim oblastima u unutrašnjosti.

Hilari se u nedelju spustila duž meksičke obale u retko naseljenom području oko 250 kilometara južno od Ensenade, a zatim se kretala kroz Tihuanu, preteći improvizovanim kućama koje se drže obronaka južno od granice sa SAD, prenosi Euronews.

Do nedelje uveče, oluja se pomerila iznad San Dijega i krenula na sever, upravo u unutrašnjost pustinjske oblasti.

Kako je palo veče u Kaliforniji, Nacionalna meteorološka služba u Los Anđelesu upozorila je na značajan rizik od poplava u naseljenim planinskim oblastima duž obale severoistočno od Los Anđelesa.

Blato i kamene gromade preplavili su autoputeve, teren je bio poplavljen, a grane drveća padale su u naseljima od San Dijega do Los Anđelesa. Desetine automobila zarobljeno je u poplavnim vodama u pustinji i okolnim zajednicama širom doline Koačela. 

Ekipe su ispumpale poplavne vode iz ordinacije za hitan prijem u medicinskom centru Ajzenhauer u Rančo Miražu.

Hilari bi mogla da pogodi druge zapadne države najvećim kišama u ovom veku, sa dobrim izgledima da postane najvlažniji poznati tropski ciklon koji će zapljusnuti Nevadu, Oregon i Ajdaho. 

Ujedinjeni školski distrikt Los Anđelesa, drugi po veličini školski sistem u zemlji, saopštio je da će svi kampusi biti zatvoreni u ponedeljak, a škole u ​​San Dijegu odložile su prvi dan nastave sa ponedeljka na utorak.

"Ne možemo da da ugrozimo bezbednost nijednog deteta ili zaposlenog, a ne možemo da pregledamo sve zgrade i utvrdimo da li je omogućen pristup, pa je otvaranje škola skoro nemoguće", rekao je nadzornik Alberto Karvaljo.

Južnu Kaliforniju je popodne zadesilo još jedno neprijatno iznenađenje, pošto je zemljotres preliminarne magnitude 5,1 po Rihteru pogodio u blizini mesta Odžaji, oko 130 kilometara severozapadno od centra Los Anđelesa, prema Geološkom zavodu SAD. 

Zemljotres se osetio u širem pojasu i praćen je manjim naknadnim potresima, a trenutno nema izveštaja o većoj šteti ili povređenima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet