Fokus

Novi detalji špijunske afere Pegaz: Hakovani telefoni novinara Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa

Komentari

Autor: Glas Amerike

21/07/2021

-

19:19

Novi detalji špijunske afere Pegaz: Hakovani telefoni novinara Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa
Novi detalji špijunske afere Pegaz: Hakovani telefoni novinara Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Američka Agencija za globalne medija (USAGM) ogorčena je zbog izveštaja da je više od 180 novinara - uključujući Glas Amerike (VoA) i Radio Slobodna Evropa/Radio Liberti (RFE/RL) – navodno bilo meta sofisticiranog špijunskog softvera vojne klase, saopštila je američka Agencija za globalne medije (USAGM).

"Ciljanje privatnih razgovora novinara na bilo koji način je neprihvatljivo. Ova zloupotreba mora prestati, a novinari moraju biti zaštićeni", rekla je vršiteljka dužnosti direktora USAGM-a Kelu Čao, navodi se u saopštenju.

Istraga konzorcijuma medija nazvanog "Projekt Pegaz" otkrila je da je špijunski softver namenjen vladama za praćenje terorističkih aktivnosti korišćen za pokušaj hakovanja pametnih telefona novinara, aktivista za ljudska prava, poslovnih direktora i vladinih službenika.

Špijunski alat, nazvan Pegaz, razvila je izraelska kompanija NSO grupa. Vašington Post, koji je deo konzorcijuma, izvestio je da je među ciljanim novinarima bilo nekolicina iz Glasa Amerike, a u novom izveštaju Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji, koji je takođe deo konzorcijuma, kaže se da azerbejdžanska vlada koristi softver Pegaz da špijunira stotine lokalnih aktivista i novinara, uključujući pet trenutnih i bivših dopisnika RFE/RL. Među njima je Kadija Ismajilova, bivša šefica biroa RFE/RL u Bakuu i jedna od najpoznatijih istraživačkih novinarki te države.

Istragu je koordinisala neprofitna organizacija sa sedištem u Parizu, Forbiden storis uz tehničku podršku bezbednosne laboratorije Amnesti internešenela, preneo je Glas Amerike.

možda vam se dopadne

Špijunirano više od 1.000 ljudi iz 50 zemalja: Softver iz Izraela korišćen za hakovanje telefona novinara i aktivista širom sveta
Šta je projekat "Pegaz" - vlade širom sveta optužene da su špijunirale novinare i aktiviste jednim od najmoćnijih softvera na svetu

Komentari (0)

Svet