Fokus

Šest zemalja dobilo formalni poziv da pristupi BRIKS-u

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2023

-

10:29

Šest zemalja dobilo formalni poziv da pristupi BRIKS-u
BRICS - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija pozvani su u članstvo BRIKS-a, saopštio je danas predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa. 

Ramafosa, koji je domaćin samita lidera BRIKS-a, najavio je danas da će novi kandidati biti primljeni u članstvo 1. januara 2024. godine. Dodao je da je prijem novih članica prva faza proširenja petorke.

Ramafosa je takođe saopštio da su lideri ovog ekonomskog saveza usvojili završnu deklaraciju 15. samita i istakao da je BRIKS veoma zabrinut zbog sukoba u svetu i da se zalaže za mirno rešavanje, putem dijaloga.

Takođe je skrenuo pažnju na potrebu da se u obračunima koriste nacionalne valute.

"Ovo je globalni trenutak za korišćenje lokalnih valuta, alternativnih finansijskih procedura i alternativnih sistema plaćanja“, rekao je Ramafosa, prenosi agencija RIA Novosti.

On je pojasnio da su lideri zadužili ministre finansija svojih zemalja da rade na ovim pitanjima.

Prema rečima predsednika Južne Afrike, BRIKS je spreman da traži mogućnosti za poboljšanje stabilnosti, pouzdanosti i poštenih i fer odnosa u globalnoj finansijskeoj arhitekturi.

Debata o proširenju bila je na vrhu dnevnog reda trodnevnog samita u Johanesburgu, a dok su sve članice BRIKS-a javno izrazile podršku proširenju bloka koji je dom oko 40 odsto svetske populacije i četvrtine globalnog bruto domaćeg proizvoda , među liderima je bilo podela koliko bi ono trebalo da bude i u kom vremenskom periodu, navodi Rojters.

Više od 40 zemalja izrazilo je interesovanje za pridruživanje BRIKS-u, prema izjavama južnoafričkih zvaničnika, a 22 su zvanično zatražile da budu primljene.

Lideri Briksa pozdravili proširenje te organizacije

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas novoprimljenim članicama BRIKS-a, uveravajući da će Rusija nastaviti da radi na širenju uticaja te organizacije u svetu.

"Želeo bih da čestitam našim novim članicama koje će sledeće godine raditi punom parom", rekao je Putin, govoreći putem video veze na konferenciji za novinare posle samita BRIKS-a u Južnoj Africi, preneo je TASS.     

Kineski predsednik Si Đinping ocenio je da će širenje BRIKS-a dati novi podsticaj mehanizmu saradnje grupe.

Si je rekao na samitu u Johanesburgu da proširenje pokazuje odlučnost BRIKS-a da bude jedinstven i otvoren za saradnju, preneo je Rojters.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je na konferenciji za novinare da će uključivanje novih članica u BRIKS dodatno ojačati organizaciju i dati joj novi zamah.

"Indija je oduvek verovala da će primanje novih članica dodatno ojačati BRIKS kao organizaciju i da će našim zajedničkim naporima dati novi podsticaj", rekao je Modi.

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je danas da interesovanje novih zemalja da se pridruže organizaciji BRIKS pokazuje koliko je relevantna težnja te grupe za stvaranje novog svetskog ekonomskog poretka.

"Ostaćemo otvoreni za nove kandidate", rekao je Lula na konferenciji za novinare u Johanesburgu u Južnoj Africi, preneo je Rojters.

Tokom samita u Južnoj Africi, grupa BRIKS odobrila je i rezoluciju da se u budućnosti razmatra stvaranje "nove valute plaćanja".

 

 

Komentari (0)

Svet