Fokus

Ministarka spoljnih poslova Južne Afrike: Zemlje BRIKS-a saglasne su o proširenju

Komentari

Autor: Rojters

23/08/2023

-

17:08

Ministarka spoljnih poslova Južne Afrike: Zemlje BRIKS-a saglasne su o proširenju
Ministarka spoljnih poslova Južne Afrike: Zemlje BRIKS-a saglasne su o proširenju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lideri vodećih zemalja u razvoju - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike - dogovorili su mehanizme za razmatranje novih članica grupe BRIKS, rekla je u sredu ministarka spoljnih poslova Južne Afrike, prenosi Rojters.

Sporazum o proširenju otvara put desetinama zainteresovanih zemalja kandidata da se izjasne za pridruživanje grupaciji, koja se obavezala da će postati šampion "Globalnog juga" u razvoju.

Proširenje BRIKS-a je na vrhu dnevnog reda samita koji se održava u Johanesburgu, komercijalnoj prestonici Južne Afrike.

Dok su sve članice BRIKS-a javno izrazile podršku rastu bloka, među liderima je bilo podela oko toga koliko i koliko brzo.

„Dogovorili smo se o pitanju proširenja.Imamo dokument koji smo usvojili i koji postavlja smernice i principe, procese za razmatranje zemalja koje žele da postanu članice BRIKS-a“, rekla je Naledi Pandor na Ubuntu radiju, stanici koju vodi južnoafričko ministarstvo spoljnih poslova.

Južnoafrička ministarka je istakla da će lideri bloka izdati detaljnije saopštenje o proširenju pre nego što se samit završi sutra.

Samit BRIKS-a održava se u Johanesburgu, a zvanične prijave za pridruživanje ovoj grupaciji do danas su podnele 22 zemlje. Više od 40 zemalja izrazilo je interes za pridruživanje BRIKS-u, kažu južnoafrički zvaničnici.

Među državama koje su formalno zatražile prijem je i pet petro—država: Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Alžir, Egipat, Bahrein i Iran, saopštio je uoči samita Anil Soklal, južnoafrički ambasador pri BRIKS-u.

Pored ovog kvinteta članstvo u BRIKS-u zatražile su još Argentina i Indonezija kao i  „dve zemlje iz istočne Afrike i jedna iz zapadne Afrike“. Takođe interes su iskazali i Bolivija, Indonezija, Etiopija, Kuba, Demokratsku Republiku Kongo, Komori, Gabon i Kazahstan, prema tvrdnjama koje je iznela Južna Afrika, predsedavajuća Samita.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet