Fokus

Si: Kina odlučna da produbi odnose sa Južnom Afrikom

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2023

-

15:31

Si: Kina odlučna da produbi odnose sa Južnom Afrikom
Si: Kina odlučna da produbi odnose sa Južnom Afrikom - Copyright Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

veličina teksta

Aa Aa

Kina je odlučna u tome da produbi odnose sa Južnom Afrikom, izjavio je danas kineski predsednik Si Đinping u Pretoriji.

"Kineska odlučnost da produbi odnose prijateljstva i saradnje sa Južnom Afrikom neće se promeniti bez obzira na to kako se svet menja", dodao je Si, prenosi Rojters.

Kineski predsednik nalazi se u zvaničnoj poseti Južnoj Africi i istovremeno prisustvuje sastanku lidera BRIKS-a.

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim predsednikom istakao je da se Južna Afrika i Kina drže istih stavova o rešavanju ukrajinskog sukoba.

"Južna Afrika i Kina su izrazile iste stavove po pitanju podrške rešavanju rusko-ukrajinskog sukoba diplomatijom, političkim dijalogom i pregovorima", rekao je Ramafosa, prenosi Ria novosti.

Južnoafrički lider je takođe napomenuo da on, zajedno sa kineskim kolegom, očekuje relevantne razgovore o uključivanju novih članica u blok sa drugim liderima BRIKS-a tokom samita.

Južnoafričko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije saopštilo da su 23 zemlje zvanično podnele zahtev za pridruživanje BRIKS-u, a jedan broj država je izrazio interesovanje na nezvaničnom nivou. Južna Afrika je na samit pozvala ukupno 67 zemalja "globalnog juga" i Afrike.

BRIKS ujedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali je nedavno najmanje 19 država izrazilo želju da se pridruži ekonomskom bloku, uključujući Argentinu, Iran, Alžir, Tunis, Tursku, Saudijsku Arabiju, Egipat. 

BRIKS je za ove zemlje alternativa globalnim organizacijama za koje smatraju da ih kontroliše Zapad, a nadaju se da će im članstvo doneti benefite kao što su investicije i rast trgovine.

Južna Afrika je ranije ove godine preuzela predsedavanje BRIKS-om od Kine do kraja 2023. godine.

Samit BRIKS-a održava se u Južnoj Africi od 22. do 24. avgusta. Rusiju na sastancima predstavlja ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, a ruski predsednik Vladimir Putin će učestvovati putem video linka. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet