Fokus

"Zatvorenik broj P01135809": Zašto su Trampovih 20 minuta u zatvoru istorijski trenutak za SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

25/08/2023

-

19:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

"Deo ikonografije vremena u kom živimo" - ovako je fotografiju Trampa iz zatvora u Džordžiji opisao Marti Kaplan, profesor na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji.

Bivši predsednik SAD predao se nadležnim organima, gde je zaveden u policijsku evidenciju po optužnici da je planirao da "prekroji" volju birača u toj saveznoj državi na predsedničkim izborima 2020, na kojima je izgubio od aktuelnog predsednika Džoa Bajdena.

Tramp, koji je zaveden kao zatvorenik broj P01135809, posle 20 minuta provedenih u zatvoru pušten je na slobodu uz kauciju.

Ipak, kada se začuo klik kamere u Atlanti, istovremeno je napravljena i dokumentovana važna tačka u istoriji Sjedinjenih Američkih Država - bivši predsednik, prvi put u istoriji ove zemlje, uhapšen je, a sva moć koju drži, ili je držao, nevažna je makar na tih sekund ili dva.

Na fotografiji, Tramp stoji pred kamerom, a u pogledu mu se očitava ono što bi se moglo opisati kao "tenzija" ili čak, ako smo malo hrabriji u opisu "pretnja". Nosi plavo odelo, belu košulju i crvenu kravatu - imidž po kom je postao svetski poznat.

Pored Trampa, još 18 ljudi obuhvaćeno je optužnicom u Džordžiji, a neki od njih su se fotografisali sa osmehom na licu. Ne i bivši predsednik SAD, koji kao da je sa druge strane kamere video neprijatelja.

Tanjug AP/Fulton County Sheriff's Office via AP

 

"Bivši predsednik SAD postao je zatvorski broj", rekao je Anderson Kuper, poznati američki novinar koji radi na televiziji CNN. Mada za sve važi da su nevini dok se ne dokaže suprotno, Trampova zatvorska fotografija pokazuje da, bar donekle, "nema nedodirljivih".

"Sumnjičenje je nekako beskrvna reč. Zapravo, sve reči su blede kada se uporede sa slikama. Zatvorska fotografija je žanr za sebe, govori da je 'jelen zaustavljen pred farovima, propalica uhvaćena'. To je trenutak koji izaziva sram", rekao je za AP Marti Kaplan.

Možda je za neke zatvorska fotografija stvar koje se srame, ali ne i za Trampa, s obzirom na to da ju je gotovo odmah iskoristio na svom sajtu za prikupljanje novca, a služila mu je i za prekidanje 'posta' na Tviteru dugog dve godine, jer ju je i tamo objavio.

"Ova zatvorska fotografija zauvek će biti zapamćena u istoriji kao simbol američkog protivljenja tiraniji", piše na internet-stranici Trampa, u još jednom potezu koji bi trebalo da mu, kako verovatno smatra, pomogne u okviru kampanje za predsedničke izbore 2024. godine.

Po čemu se ova optužnica razlikuje od ostalih?

Protiv Trampa su aktuelne još tri podignute optužnice - dve na saveznom nivou, i jedna u državi Njujork.

Ova u Džordžiji se, od ostalih, razlikuje po tome što izgleda kao da je u pitanju proces gde ima najviše konkretnih dokaza, kaže za Euronews Srbija Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

"Imali smo prilike da čujemo procureli snimak u kom traži da se pronađe 11.780 glasova, koliko mu je trebalo da pobedi na izborima u Džordžiji. Takođe, ovaj proces se od drugih razlikuje i po tome što se vodi pred državnim, a ne saveznim sudom. To znači da Tramp, ako postane predsednik SAD, ne može sebe da abolira, jer je to nemoguće kada su u pitanju odluke državnih sudova, koji su ispod federalnog nivoa", objasnio je Krstić.

Posle puštanja uz kauciju, Tramp se obratio novinarima, rekavši da su optužbe "politički motivisane".

"Ono što se dogodilo ovde je izvrtanje pravde. Nisam uradio ništa pogrešno i svi to znaju... Imamo svako pravo da osporavamo izbore za koje mislimo da su nepošteni", poručio je Tramp.

Euronews

Prema Krstićevom mišljenju, sa političke strane gledano, optužnice mogu samo pomoći Trampu u njegovoj trci za nominaciju Republikanske stranke.

"Mislim da je ovo nešto što može samo da mu pogoduje u kontekstu predizborne kampanje. Od kada su krenuli postupci protiv njega, došao je na dve trećine podrške u Republikanskoj partiji. Ovo ga stavlja u epicentar svih događaja, i politički gledano će mu više koristiti nego štetiti, makar u ovoj fazi. Šta će biti posle, protiv demokratskog kandidata, o tome je je još rano govoriti", kaže Krstić.

Preksinoć je održan i prva republikanska debata, gde je Tramp odbio da učestvuje ali je svoje stavove suočilo osmoro drugih kandidata. Zanimljiv je bio trenutak u kom je, kada su upitani da li bi podržali Trampa za kandidata čak i ako bude osuđen, šestoro njh odgovorilo potvrdno.

"Voditelj je rekao neka digne ruku ko smatra da treba da bude oslobođen, i u tom trenutku su oni morali da biraju 'da' ili 'ne', što malo govori i o duhu vremena gde se nijanse sve više gube u političkim debatama - ili si 'za' ili 'protiv'", kaže Krstić.

"Najvatreniji protiv njega bio je tada Kris Kristi, ali svi koji imaju iole pristojnu podršku u Republikanskoj stranci, u ovom slučaju su na strani Trampa. Neki to izražavaju manje, neki više, ali znaju da bi ih birači kaznili ako bi se stavili na drugu stranu", objasnio je sagovornik Euronews Srbije.

Medijska dominacija jedan od najjačih aduta

Ubrzo nakon što je pušten iz zatvora, Tramp se vratio se na platformu Tviter, objavljujući svoju prvu poruku na toj društvenoj mreži posle više od dve i po godine pauze.

Tramp je postavio svoju fotografiju uz poruku: "Mešanje u izbore. Nikad se ne predaj!" zajedno sa linkom koji vodi do njegove internet stranice.

Bila je to prva Trampova objava na toj društvenoj mreži od 8. januara 2021. godine kada je Tviter suspendovao njegov nalog na neodređeno vreme, navodeći zabrinutost da bi mogao da podstakne dodatno nasilje nakon napada njegovih pristalica na zgradu Kapitola 6. januara te godine. 

 

 

Trampov nalog je vraćen prošlog novembra ubrzo nakon što je američki milijarder Ilon Mask preuzeo kompaniju.

Tramp, međutim, nije pisao poruke na Tviteru do sada, insistirajući da je srećniji na svom sajtu "Truth Social" koji je pokrenuo tokom zabrane.

Krstić ističe da će, povratkom na Tviter, Tramp biti još popularniji, a naglašava i važnost njegovog intervjua sa Takerom Karlsonom, održanim umesto učešća u republikanskoj debati.

"Tramp ima dobru komunikaciju i sa nekim mejnstrim medijima, juče je pre odlaska u Fulton dao telefonski intervju za Njuzmaks. On je i dalje osoba koja dominira medijskim prostorom u SAD, i to mu je jedan od najvećih aduta za predsedničke izbore sledeće godine", zaključio je Krstić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet