Fokus

Bivši šef Trampovog kabineta predao se sudu u Džordžiji, očekuje se dolazak i bivšeg predsednika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Gardijan

24/08/2023

-

20:58

Bivši šef Trampovog kabineta predao se sudu u Džordžiji, očekuje se dolazak i bivšeg predsednika
Bivši šef Trampovog kabineta predao se sudu u Džordžiji, očekuje se dolazak i bivšeg predsednika - Copyright Tanjug AP/Ben Gray

veličina teksta

Aa Aa

Mark Medous, bivši šef kabineta bivešg predsednika SAD Donalda Trampa, predao se kako bi bio optužen na osnovu optužbi koje su protiv njega podigli lokalni tužioci u Džordžiji zbog njegove navodne uloge u šemama za poništavanje rezultata izbora u toj državi 2020. Najavljeno je da će se kasnije danas i sam Tramp predati zatvoru okruga Fulton. 

Medous je optužen za dva krivična dela: kršenje džordžijskog zakona RICO - zakona protiv reketiranja - i nagovaranje javnog službenika da prekrši svoju zakletvu. On je negirao ove navode.

Tanjug AP/Fulton County Sheriff's Office via AP

Mark Medous nakon predaje

 

On je prethodno pristao na ugovor sa tužiocima o garanciji od 100.000 dolara, navodi se u sudskim dokumentima. Tražio je da se njegov slučaj prebaci na savezni sud i da sudije odlože bilo kakvu predaju ili hapšenje u međuvremenu, što je sudija odbio.

Danas bi i Tramp, kako je sam najavio na društvenim mrežama, trebalo da se preda vlastima u Džordžiji, a prema pisanju CNN bivši predsednik je takvu odluku doneo nakon dogovora koji je njegov advokatski tim postiogao sa okružnim tužilaštvom Fultona.

Tanjug AP/Ben Gray

 

 

Prema tvrdnjama upućenog izvora CNN-a, Tramp je uoči predaje smenio svog glavnog advokata koji ga zastupa u državi Džordžiji.

Dru Findling, advokat koji je vodio Trampovu odbranu u Džordžiji, zamenjen je Stivenom Saduom, advokatom iz Atlante koji je na veb-sajtu opisan kao "specijalni savetnik za bele kragne i odbranu visokog profila". Očekuje se i da će Trampova advokatica iz Džordžije, Dženifer Litl, ostati u pravnom timu i sarađivati sa Saduom.

Ranije danas republikanci u Kongresu najavili su otvaranje istrage protiv okružne tužiteljke Fani Vilis, koja vodi istragu protiv Trampa. 

Očekuje se da će pravosudni komitet Predstavničkog doma predvođen republikancima protiv Vilis već danas otvoriti istragu u Kongresu, izjavio je neimenovani izvor u američkom Kongresu.

Vilis se već suočila se sa rasističkim pretnjama uoči vraćanja optužnice, a uvedene su i dodatne mere bezbednosti, tako da je nekim zaposlenima u Kancelariji okružnog tužioca okruga Fulton dozvoljeno da rade od kuće.

Imena i adrese članova velike porote koja je prošle nedelje podigla optužnicu postavljena su na marginalnoj veb stranici koja često sadrži nasilnu retoriku.

Trampu određena kaucija od 200.000 dolara

Tramp je optužen za umešanost u prepravljanje rezultata predsedničkih izbora u Džordžiji 2020. godine. On je optužnicu opisao kao politički motivisan pokušaj da se njegova kampanja za reizbor u Belu kuću izbaci iz koloseka.

Tanjug AP/Ben Gray

 

 

Ove nedelje na društvenim mrežama je objavio da je optužen, kako je napisao, nakon telefonskog poziva u kojem je zamolio republikanskog državnog sekretara Brada Raffenspergera da mu pomogne da pronađe 11.780 glasova u njegovu korist kako bi poništio svoj poraz od Bajdena u ovoj državi. Trumpov poraz u Džoržiji bio je jedan od onih koji su presudili ukupan rezultat izbora.

U optužnici na 98 stranica podignutoj u Džordžiji, koja je obelodanjena prošle nedelje, Tramp i još 18 njegovih saradnika optuženi su za ukupno 41 krivično delo povezano sa pokušajima da se preokrene Trampov poraz na prdsedničkim izborima 2020. godne.

Kaucija za bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa određena je u iznosu od 200.000 dolara, prema sudskim podnescima u okružnom sudu u Fultonu.

Kao deo sporazuma, Tramp "neće preduzeti bilo kakve radnje da zastraši bilo koju osobu za koju zna da je saoptuženi ili svedok", navodi se u sudskom podnesku, preneo je "Gardijan".

Takođe se navodi da Tramp ne može da uputi "direktnu ili indirektnu pretnju" protiv bilo kog saoptuženog, uključujući objave na društvenim medijima ili ponovne objave postova koje je drugi pojedinac napravio na društvenim medijima.

Trampu je takođe zabranjeno da komunicira o slučaju sa saokrivljenima u u tom slučaju, osim preko svog advokata.

Tanjug AP/Seth Wenig

Rudolf Đulijani

 

Na listi navodnih saučesnika nalaze se bivši Trampov advokat Rudi Đulijani, bivši šef kabineta Bele kuće Mark Medouz, kao i bivši advokat Bele kuće Džon Istman.

Velika porota izdala je naloge za hapšenje za svih 19 optuženih, od kojih se, kako piše BBC, najmanje devet već predalo.

Ostali imaju manje od 24 sata da se predaju u zatvoru okruga Fulton, jer je,  kada je objavila optužbe ovog meseca, Vilis postavila krajnji rok do 25. avgusta u podne po lokalnom vremenu. Ako se ne pojave u roku, ona bi mogla da naredi njihovo hapšenje.

Osim Medousa, zatvoru u Džordžiji predao se i Rudolf Đulijani, koji je bio Trampov advokat. On je negirao navode iz optužnice i branio Trampa.

Đuliijaniju je naloženo da plati kauciju od 150.000 dolara i da ne zastrašuje druge optužene ili svedoke u slučaju, prenosi agencija Rojters pozivajući se na sudska dokumenta.

Prvi od saoptuženika Donalda Trampa Skot Hol predao se u Atlanti pre dva dana. Nekadašnji republikanski posmatrač glasanja u okrugu Fulton u Džordž prethodno se složio sa ugovorom, koji zahteva da se svakih 30 dana javlja pretpretresnom nadzoru.

Tužilac okruga Fulton iz Džordžije, koji je nadležan za optužbe u slučaju protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa zbog pokušaja da preokrene poraz na predsedničkim izborima 2020. godine, predložio je da 23. oktobra počne suđenje protiv Trampa i njegovih 18 saradnika optuženih u tom slučaju, navodi se u danas objavljenom sudskom podnesku.

Komentari (0)

Svet