Fokus

Rudolf Đulijani, bivši Trampov advokat, predao se u zatvoru u Džordžiji

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2023

-

21:41

Rudolf Đulijani, bivši Trampov advokat, predao se u zatvoru u Džordžiji
Rudolf Đulijani, bivši Trampov advokat - Copyright Tanjug AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Rudolf Đulijani, koji je bio lični advokat Donalda Trampa, danas se predao u zatvoru u Džordžiji, po optužbi da je sa bivšim predsednikom i još 17 osoba nelegalno pokušavao da promeni rezultate izbora 2020. u toj američkoj državi, a koje je Tramp izgubio.

Đuliijaniju je naloženo da plati kauciju od 150.000 dolara i da ne zastrašuje druge optužene ili svedoke u slučaju, prenosi agencija Rojters pozivajući se na sudska dokumenta.

Sedmoro iz optužnice protiv Trampa koju je podnela tužiteljka okruga Fulton Fani Vilis, već su se predali u zatvoru okruga Fulton u Atlanti, navodi se u dokumentima okruga. Pre polaska, Đulijani je u Njujorku negirao navode iz optužnice i branio Trampa.

"Idem u Džordžiju i jako se dobro osećam, pošto znam da branim prava svih Amerikanaca. Ja govorim istinu, oni lažu", rekao je Đulijani, nekadašnji federalni tužilac i bivši gradonačelnik Njujorka.

Tramp, koji vodi u trci za predsedničku nominaciju republikanaca 2024. godine, naveo je da će se predati u u četvrtak, kako bi se suočio sa optužbama.

Ostalih 11 optuženih čija se imena navode u optužnici iz Džordžije imaju vremena do petka da se predaju.

Tramp je za optužnicu rekao da je politički motivisana i nastavio da tvrdi da su izbori 2020. pokradeni i da je bilo krađe glasova kako bi pobedio Džozef Bajden, navodi Glas Amerike.

Optužnica iz Džordžije tereti Đulijanija da je davao mnoge neistinite izjave o krađi na izborima, i to zvaničnicima u drugim saveznim državama, kao što su Arizona i Pensilvanija, u pokušaju da ih ubedi da odobre da se zamene elektori u zvaničnoj verifikaciji izbornih rezultata, kako bi Tramp ostao na vlasti.

U utorak su se predali Trampov bivši advokat Džon Istman i republikanski kontrolor izbora Skot Hol. Još dvoje optuženih, bivši lideri Republikanske partije u Džordžiji Kejti Latam i Dejvid Šafer su se predali tokom protekle noći.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet